ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ «Α.ε» ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Χαμηλές οι τιμές σε καρπούζια-πεπόνια

  • Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

 

Πενήντα πέντε λεπτά έχει χάσει σε κάποιες περιοχές από την αρχή της συγκομιδής του έως τα σήμερα η τιμή που πληρώνεται ο παραγωγός το καρπούζι, γεγονός που έχει προβληματίσει έντονα τους καλλιεργητές, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα κόστη της καλλιέργειας. Την ίδια στιγμή μεγάλες καταστροφές καταγράφονται και στην καλλιέργεια πεπονιού λόγω των τελευταίων έντονων βροχοπτώσεων, ενώ και εκεί η τιμή βρίσκεται σε κάθοδο.

Σημαντική πτώση καταγράφει σήμερα η τιμή που πληρώνεται ο παραγωγός  για το καρπούζι, μας λέει ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, καλλιεργητής από το Τραγανό Ηλείας . Σύμφωνα με τον ίδιο, μολονότι η τιμή για τα πρώιμα θερμοκηπίου ήταν από 55 έως και 65 λεπτά το κιλό, στη συνέχεια κατέβηκαν στα 40-45 λεπτά το κιλό και σήμερα ξεκινούν από 10 έως 12 λεπτά το κιλό. Σε παρόμοια επίπεδα κινείται σήμερα και το υπαίθριο καρπούζι η τιμή του οποίου ήταν αρχικά στα 38 με 42 λεπτά το κιλό. Όσον αφορά το πεπόνι η τιμή του είναι από 27 λεπτά μέχρι και 32 λεπτά το κιλό.

Ίσως όπως μας λέει λόγω της σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών να δούμε να «τσιμπάει» η τιμή αλλά και πάλι αυτό θα είναι κάποιες ημέρες και βεβαίως δεν μπορεί να καλύψει το κενό που δημιούργησε σχεδόν όλος ο Ιούνιος με τις άστατες καιρικές συνθήκες. Ποσοτικά η φετινή καλλιέργεια καρπουζιού στο Τραγανό θα είναι λίγο πιο πάνω από τους 12.000 τόνους

Το θέμα κατά τον ίδιο είναι ότι δεν πρόκειται να σταματήσει το κατρακύλισμα των τιμών στα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, αν δεν σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι οποίες ευθύνονται για το γεγονός ότι πολλά ελληνικά προϊόντα παραμένουν στα αζήτητα. Περίτρανο παράδειγμα οι πατάτες, όπου ο Έλληνας παραγωγός πληρώνεται με 7 λεπτά το κιλό και ο καταναλωτής τις αγοράζει από 75 έως 85 λεπτά το  κιλό.

Σε αυτό, λοιπόν όπως λέει πρέπει να βοηθήσει και ο Έλληνας καταναλωτής, οι επιλογές του οποίου πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της στήριξης της ελληνικής παραγωγής.

Δυστυχώς κατά τον ίδιο, οι συνθήκες σήμερα για τους Έλληνες παραγωγούς είναι εχθρικές καθώς δεν μπορεί να καλύψει το κόστος της καλλιέργειάς του, που αυξάνει γεωμετρικά. Είναι χαρακτηριστικό μας λέει ότι το κόστος για καρπούζι που είναι θερμοκηπίου κυμαίνεται στα 600-700 ευρώ, ενώ στο υπαίθριο φθάνει τα 800 ευρώ το στρέμμα. Αντίστοιχα ισχύουν κι στο πεπόνι. Νούμερα που καθιστούν την καλλιέργεια ασύμφορη συγκριτικά με αυτά που τελικά πληρώνεται ο παραγωγός.

Μολονότι η τιμή για τον παραγωγό όσον αφορά το καρπούζι ξεκίνησε ικανοποιητικά στα 25 λεπτά το κιλό, μας λέει ο κ. Θωμάς Γαμβέτας, παραγωγός από το Μακρυχώρι Λάρισας   στη συνέχεια έπεσε στα 18 λεπτά το κιλό και σήμερα έχει κατρακυλήσει στα 7-11 λεπτά το κιλό. Η ποσότητα σύμφωνα με τον ίδιο, δεν παρουσιάζει αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι τα περίπου 1500 στρέμματα στο χωριό που είναι καλλιεργημένα με καρπούζι αναμένεται να αποδώσουν 10.500 τόνους με την στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται στους 7 τόνους. Σημειώνεται ότι το Μακρυχώρι αντιπροσωπεύει το 85% της συνολικής σοδειάς που εμφανίζει η Λάρισα σε καρπούζι. Όσον αφορά το πεπόνι, μας τονίζει ο κ. Θ. Γαμβέτας η πανωλεθρία είναι μεγάλη καθώς οι βροχές κατέστρεψαν την σοδειά και όσα σώθηκαν μένουν παρατημένα στα χωράφια.

Δεν έχουμε καθόλου καρπούζια μας λέει ο κ. Γιάννης Χαραλαμπάκης, γενικός διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τυμπακίου (Ηράκλειο), ενώ αρχές Ιουλίου τελειώνει και η συγκομιδή στο πεπόνι. Όλη η καλλιέργεια πεπονιού, μας αναφέρει είναι θερμοκηπίου και η τιμή κυμαίνεται από 20 έως και 40 λεπτά το κιλό.

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ, ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΙNCOFRUIT:

Οι διαμορφούμενες μέχρι στιγμής τιμές στις αγορές είναι εξαιρετικά χαμηλές

  • Λόγω ανισορροπίας μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης 

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Πολυχρονάκη, Ειδικού Συμβούλου του Ιncofruit, προς την «Α.ε», συνεχίστηκαν με αυξανόμενους ρυθμούς οι εξαγωγές  καρπουζιών.

Η ζήτηση στα καρπούζια παραμένει αυξημένη για τα στρόγγυλα με σχετικά καλές για την εποχή τιμές ενώ για τις “βαρέλες” οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα. Την τελευταία εβδομάδα με τις υψηλές θερμοκρασίες τόσο στις παραγωγικές χώρες όσο και στις καταναλωτικές ναι μεν η ζήτηση είναι υψηλή πλην όμως η προσφορά έχει αυξηθεί υπέρμετρα με “πρώιμη ” παραγωγή  σε ομοιοπαράγωγες χώρες (Κροατία, Αλβανία ,ΠΓΔΜ κ.α). Ο ρυθμός των εξαγωγών αναμένεται να επιβραδυνθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης είναι τέτοια που, οι διαμορφούμενες μέχρι στιγμής τιμές στις αγορές είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιευθεί ο αναμενόμενος Κανονισμός για παράταση των έκτακτων μέτρων για απόσυρση προς δωρεάν διανομή λόγω του ρωσικού εμπάργκο, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018,  προκειμένου να αποκατασταθεί μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Εφιστάται δε η προσοχή για τον αυστηρό έλεγχο της τήρησης των εμπορικών – ποιοτικών προδιαγραφών των εξαγομένων νωπών φρούτων για την διαφύλαξη της φήμης των προϊόντων μας.

 

Posted in Αγροτική Έκφραση.