εντομολογία

Τι αναφέρθηκε στην ενημερωτική ημερίδα «Ημέρα Εντομολογίας»

Για Tuta absoluta στη τομάτα, σφήκα της καστανιάς, πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, φυλλοδέτη του σουσαμιού και Drosophila suzukii σε κερασιές και ροδακινιές

Τι αναφέρθηκε στην ενημερωτική ημερίδα «Ημέρα Εντομολογίας»

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική ημερίδα «Ημέρα Εντομολογίας», που διοργάνωσε το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας και το ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, την Παρασκευή 3 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας, με τη συμμετοχή γεωπόνων και γεωργών. Η «Ημέρα Εντομολογίας» αποτέλεσε την 3η επιστημονική συνάντηση και ήταν συνέχεια των δύο προηγούμενων που διοργανώθηκαν το 2015 και 2016 με τίτλο «Ημέρα Φυτοπροστασίας» και «Ημέρα Ζιζανιολογίας» αντίστοιχα και πλέον οι επιστημονικές αυτές συναντήσεις θεωρούνται θεσμός για το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας, με κύριο σκοπό την άμεση και συνεχή ενημέρωση των αγροτών πάνω σε τρέχοντα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο προϊστάμενος του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας, γεωπόνος κ. Άνθιμος Αναστασιάδης, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Δράμας, κτηνίατρος κ. Ιώβης Νικόλαος και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, γεωπόνος κ. Ζαφείρης Μυστακίδης.

Tuta absoluta στην τομάτα

hmera-entomologias23Πρώτος ομιλητής και ιδιαίτερος προσκεκλημένος ήταν ο γεωπόνος-εντομολόγος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, από το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Ηρακλείου, κ. Ροδιτάκης Εμμανουήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα «Νέα δεδομένα στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του υπονομευτή της τομάτας Tuta absoluta». Από το 2009 που για πρώτη φορά το έντομο εμφανίστηκε στη χώρα μας έως σήμερα, προκαλεί σοβαρές ζημιές σε υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας και παράλληλα έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα σε αρκετά εντομοκτόνα σκευάσματα. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι πυρεθρίνες, που πλέον δεν είναι αποτελεσματικές, ενώ κατηγορίες εντομοκτόνων με ενδείξεις ανάπτυξης ανθεκτικότητας ανέφερε τα διαμίδια, τις οξαδιαζίνες και τις ημικαρβαζόνες. Για τα διαμίδια τόνισε ο κ. Ροδιτάκης, ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος της αποτελεσματικότητάς τους εντός 3 ημερών και σε περίπτωση που υπάρχει ζώσα προσβολή >20% να γίνεται διορθωτική επέμβαση με άλλη αποτελεσματική ομάδα εντομοκτόνων. Οι εφαρμογή σκευασμάτων της ομάδας των οξαδιαζινών στα προγράμματα ψεκασμών πρέπει να γίνεται με προσοχή διότι αναφέρονται μεμονωμένες περιπτώσεις ανθεκτικότητας. Από την άλλη πλευρά στα εντομοκτόνα με υψηλή αποτελεσματικότητα κατατάσσονται οι αβερμεκτίνες και οι σπινοσίνες, ωστόσο δεν πρέπει να γίνεται υπερβολική χρήση αυτών, για να μην αναπτύξουν ανθεκτικότητα. Σε ένα πρόγραμμα ψεκασμών, σημείωσε ο ομιλητής, θα πρέπει να εφαρμόζεται η στρατηγική της κενής περιόδου, δηλαδή σκευάσματα της ίδιας ομάδας θα μπορούν να ψεκάζονται αφού παρέλθει χρονικό διάστημα 2 μηνών από την τελευταία ημερομηνία εφαρμογής τους και στο ενδιάμεσο διάστημα να εφαρμόζονται σκευάσματα άλλης ομάδας. Ωστόσο η χημική αντιμετώπιση πρέπει να συνδυάζεται με την εφαρμογή ορθών καλλιεργητικών πρακτικών για την αποφυγή της προσβολής όπως, η απολύμανση του εδάφους, το υγιές φυτωριακό υλικό, η χρήση προθαλάμου στην είσοδο του θερμοκηπίου, η κάλυψη των παραθύρων και των ανοιγμάτων του θερμοκηπίου με εντομοστεγές δίχτυ, η αποφυγή μεταφοράς του εντόμου με τα καλλιεργητικά εργαλεία και τα υλικά συσκευασίας, η παρακολούθηση της πορείας του πληθυσμού του εντόμου με παγίδευση ή δειγματοληψία και τέλος η εφαρμογή πρακτικών που ενισχύουν τους πληθυσμούς των φυσικών εχθρών του Tuta absoluta.

Λυμάντρια στα πουρνάρια και η σφήκα της καστανιάς

«Παλιά και νέα εντομολογικά προβλήματα στην περιοχή της Δράμας – η λυμάντρια στα πουρνάρια και η σφήκα της καστανιάς», ήταν το θέμα της ομιλίας του δασολόγου-εντομολόγου, κ. Αβτζή Δημήτρη, από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε το θέμα του κ. Αβτζή, αφού το έντομο λυμάντρια εμφάνισε έντονη πληθυσμιακή έξαρση το προηγούμενο θέρος, ενώ η σφήκα της καστανιάς, που θεωρείται ένας από τους σοβαρότερους εχθρούς του δέντρου, ήδη έχει εμφανιστεί και στη χώρα μας. Η πληθυσμιακή έξαρση της λυμάντρια εμφανίζεται κάθε 5-10 χρόνια, ωστόσο λόγω της  κλιματικής αλλαγής αυτή αποκτά στενότερο εύρος, σημείωσε ο κ. Αβτζής. Το έντομο προσβάλλει πολλά δασικά είδη προκαλώντας μείωση της φυλλικής επιφάνειας ως 70-80%, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά η βοσκήσιμη ύλη. Στη συνέχεια ο κ. Αβτζής αναφέρθηκε στη σφήκα της καστανιάς, έναν σοβαρό εχθρό του οποίου η προέλευση είναι από την Ασία, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2014 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές, μεταξύ αυτών και στο Ν. Δράμας. Το έντομο αναπαράγεται παρθενογενετικά και προκαλεί κηκίδες στους μίσχους και στα φύλλα με τελικό αποτέλεσμα την ξήρανσή τους, που μπορεί να επιφέρει μείωση της παραγωγής ως 80-90%. Κύριος τρόπος εξάπλωσης του εντόμου είναι η διακίνηση προσβεβλημένων φυτών. Η αντιμετώπιση του εντόμου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αβτζής δεν είναι εφικτή με χημικά εντομοκτόνα παρά μόνο με την απελευθέρωση σε καστανοδάση ενός φυσικού εχθρού της σφήκας της καστανιάς. Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Αβτζής, αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την σφήκα της καστανιάς, όπως η προτίμηση τοπικών ποικιλιών ως επιλογή φυτικού υλικού, έλεγχος των φυτών για έγκαιρο εντοπισμό των συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση των αρμοδίων κρατικών εργαστηρίων.

Πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκιhmera-entomologias12

Τρίτη ομιλία ήταν αυτή του εντομολόγου Μυρωνίδη Γεώργιου με θέμα «Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι». Στην εισαγωγή της ομιλίας του ο κ. Μυρωνίδης ανέφερε ότι ιστορικά κάποιες χρονιές εμφανίζουν έξαρση του πληθυσμού (1967, 1983, 2003, 2010), πιθανότατα λόγω μετανάστευσης πληθυσμού από νοτιότερες περιοχές. Σύμφωνα με τον κ. Μυρωνίδη το πράσινο σκουλήκι στην καλλιέργεια του βαμβακιού έχει 3 γενιές και για την αντιμετώπισή του συστήνει πρώτα την παρακολούθηση του πληθυσμού του εντόμου με παγίδες ή δειγματοληψία και αν αυτή ξεπερνά το όριο προσβολής, 6-8 προνύμφες 1ου και 2ου σταδίου ανά 100 φυτά, τότε να γίνεται χημική επέμβαση. Ωστόσο ο τρόπος δειγματοληψίας του πράσινου σκουληκιού απαιτεί συνέπεια, εμπειρία και γνώση. Σε αυτήν ελέγχεται η παρουσία ωών ή νεαρών προνυμφών στα φύλλα ή τα καρποφόρα όργανα που βρίσκονται ως τον 4ο κόμβο από την κορυφή του φυτού. Ο μεγαλύτερος αριθμός προσβεβλημένων οργάνων του βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι παρατηρείται τη 2η και 3η εβδομάδα του Αυγούστου, για τα δεδομένα της Β. Ελλάδας, σημείωσε ο ομιλητής. Πολλές φορές γίνεται υπέρμετρη χρήση εντομοκτόνων που αναπόφευκτα οδηγεί στην εμφάνιση ανθεκτικότητας, όπως συμβαίνει πλέον με την κατηγορία των πυρεθρινών. Τα διαμίδια και οι αβερμεκτίνες προς το παρόν είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού, αλλά πρέπει να γίνει προσεγμένη χρήση τους για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Για την διαχείριση της ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα ο κ. Μυρωνίδης ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνεται υπέρβαση των συνιστώμενων δόσεων των σκευασμάτων και παράλληλα να εφαρμόζεται εναλλαγή χρήσης εντομοκτόνων διαφορετικής κατηγορίας δράσης και τέλος η μη χρήση του ιδίου εντομοκτόνου περισσότερες από 2 φορές τη σεζόν.

Φυλλοδέτης του σουσαμιού

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, γεωπόνος του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας, γεωπόνος Άνθιμος Αναστασιάδης, παρουσίασε το θέμα «Ο φυλλοδέτης του σουσαμιού, ένας νέος εχθρός για το Ν. Δράμας». Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, το συγκεκριμένο έντομο καταγράφηκε την περυσινή σεζόν να προσβάλλει για πρώτη φορά καλλιέργεια σουσαμιού στο Νομό. Θεωρείται διεθνώς ο πιο σοβαρός εχθρός της καλλιέργειας, ιδιαίτερα δε όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την δραστηριότητά του, δηλαδή σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, προκαλώντας μέσα σε λίγες μέρες σοβαρή οικονομική ζημιά στο σουσάμι. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για την καλλιέργεια, γεγονός που απαιτεί επίλυση από τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να προστατευτεί η ανερχόμενη για τα δεδομένα της χώρας μας καλλιέργεια του σουσαμιού.

Drosophila suzukii σε κερασιές και ροδακινιές

Ο γεωπόνος-εντομολόγος της ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας, κ. Κώστας Σίμογλου, έκλεισε τον κύκλο των ομιλιών στην «Ημέρα Εντομολογίας», παρουσιάζοντας το θέμα «Προβλήματα προσβολών του Drosophila suzukii σε κερασιές και ροδακινιές του Ν. Δράμας». Το συγκεκριμένο έντομο σύμφωνα με τον κ. Σίμογλου, θεωρείται ένας νέος εχθρός για την περιοχή αφού πρώτη φορά εμφανίστηκε το 2014. Το έντομο ανήκει στις δροσόφιλες, τις γνωστές μικρού μεγέθους μύγες, που συνήθως προσβάλλουν σάπια φρούτα. Όμως το Drosophila suzukii έχει την ικανότητα να προσβάλλει και υγιή φρούτα, λόγω του πριονωτού ωοθέτη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σίμογλου, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους ή την πρόκληση δευτερογενών σήψεων από μύκητες. Στις κερασιές μάλιστα, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν η προσβολή είναι από το Drosophila suzukii ή το γνωστό σκουλήκι των κερασιών τη ραγολέτιδα. Για την αντιμετώπιση του εχθρού συνιστάται η συχνή παρακολούθηση των καλλιεργειών και όταν απαιτείται να γίνεται εφαρμογή με εγκεκριμένα σκευάσματα για τις καλλιέργειες της ροδακινιάς και κερασιάς, ενώ σημείωσε πως πρόσφατα εγκρίθηκε και εμπορικό προϊόν το οποίο λειτουργεί με την μέθοδο της μαζικής παγίδευσης.

 

Posted in Εκδηλώσεις.