peach-863349_640

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ-ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΩΝ ΦΕΤΟΣ

  • Τι αναφέρουν στην «Α.ε» στελέχη συνεταιρισμών, καλλιεργητές και γεωπόνοι 
  • Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

 

Μετά από μία άσχημη περυσινή χρονιά για το ροδάκινο-νεκταρίνι, λόγω των καιρικών συνθηκών που έπληξαν την καλλιέργεια, φέτος αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένη. Το αρνητικό είναι ότι η συγκομιδή έχει συμπέσει χρονικά με αυτή των ανταγωνιστικών αγορών (Ιταλία-Ισπανία).
Όσον αφορά στα Βερίκοκα, όπως φαίνεται η καλλιέργεια θα έχει προβλήματα στο επίπεδο της παραγωγής, καθώς οι βροχοπτώσεις πάνω στην ανθοφορία δεν επέτρεψαν την καρπόδεση.
Δεν ξεκίνησε καλά η φετινή χρονιά, μας λέει ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ειδικός σύμβουλο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βέροιας Venus, τονίζοντας ότι το 2017 θα είναι ένα δύσκολο εμπορικά έτος. Αυτό εξαιτίας της υπερπαραγωγής σε ροδάκινο-νεκταρίνι, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στους βασικούς ανταγωνιστές αυτής που είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Γεγονός που προβλέπεται να συμπιέσει αναλόγως και την τιμή.

Ειδικότερα για τον συνεταιρισμό φέτος η παραγωγή αναμένεται αυξημένη τουλάχιστον κατά 30%. Άρα προβλέπεται να ξεπεράσει σε απόλυτα νούμερα (αφορά τον Συνεταιρισμό) τους 100.000 τόνους (ροδάκινα και νεκταρίνια).

Σε επίπεδο τιμής, θυμίζει ότι πέρυσι με λιγότερη παραγωγή, ο παραγωγός στο ξεκίνημα πληρώθηκε με 80 λεπτά το κιλό, για να μειωθεί αργότερα σταδιακά στα 30 λεπτά το κιλό.

Την μεγαλύτερη παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας περιμένει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αλιάκμων , όπως μας ανέφερε ο τεχνολόγος γεωπόνος Ανδρέας  Οβετζικ, φθάνοντας τα 17 εκατ. κιλά από περίπου 14 εκατ. κιλά πέρυσι. Σήμερα όπως μας ανέφερε ο συνεταιρισμός παραλαμβάνει περί τους 180 τόνους την ημέρα και θα φθάσει τα ύψη μέσα στον Ιούνιο. Μόνο το συγκεκριμένο μήνα ο Συνεταιρισμός αναμένεται να παραλάβει 9 εκατ. κιλά, ή 300 τόνους προϊόν την ημέρα. Το θέμα είναι ότι φέτος υπάρχει παραγωγή και ενώ πέρυσι υπήρχε ένα δεκαήμερο διαφοράς στην συγκομιδή με τις ανταγωνίστριες αγορές φέτος είναι ακριβώς την ίδια περίοδο κι αυτό δεν ευνοεί. Σημειώνεται ότι η συγκομιδή από τον Συνεταιρισμό θα διαρκέσει μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου . Την περυσινή περίοδο , ο παραγωγός πληρώθηκε για τις πρώιμες ποικιλίες στα 70 λεπτά το κιλό, τις μεσοπρώιμες στα 45 λεπτά το κιλό και τις όψιμες στα 30 λεπτά το κιλό.

Ποιοτικά και ποσοτικά, η φετινή παραγωγή ροδακίνων και νεκταρινιών είναι σε καλά επίπεδα, αναφέρει ο κ. Θανάσης  Χαλούλης πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ ΤΥΡΝΑΒΟΥ. Ωστόσο, οι τιμές εμφανίζονται συμπιεσμένες συγκριτικά με πέρυσι και για αυτό ευθύνονται διάφοροι λόγοι με βασικότερους την υπερπαραγωγή και από τις ανταγωνίστριες αγορές, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον καλλιεργητών να ασχοληθούν με αυτή, εξαιτίας του φθηνού κόστους εγκατάστασης που έχει σε σχέση με άλλα προϊόντα που είναι ακριβά, όπως για παράδειγμα το αχλάδι  .

Φέτος ο Συνεταιρισμός μπορεί να πιάσει και το 1,5 εκατ. κιλά, μας λέει ο γεωπόνος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Αργύρης Γραβάνης από περίπου 1500 στρέμματα. Οι τιμές πέρυσι στο ροδάκινο –αυτή την εποχή- ήταν από 30 λεπτά μέχρι και 45 λεπτά, ενώ φέτος την ίδια περίοδο κινούνται στα 50-55 λεπτά το κιλό. Όσον αφορά τα νεκταρίνια, η τιμή παραμένει στα ίδια με πέρυσι δηλαδή στο 1 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, υποστηρίζει στις αγορές του εξωτερικού υπάρχει πρόβλημα, καθώς έχουν βγει οι Ισπανοί και το πωλούν με 80 λεπτά το κιλό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ροδάκινο, υποστηρίζει ο κ. Νίκος Κουτλιάμπας πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, είναι ότι η μισή παραγωγή διακινείται χωρίς παραστατικά από μεμονωμένους παραγωγούς . Μιλάμε κατά τον ίδιο, για έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, που πλήττει πολλαπλά την πρωτογενή παραγωγή και την οικονομία.

Ποσοτικά κατά τον ίδιο, είναι ανεβασμένη η παραγωγή φέτος, αλλά θυμίζει ότι πέρυσι η ζημιές ξεπέρασαν το 25% και το ίδιο συνέβη και στην Ευρώπη. Ειδικότερα για τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντό επισημαίνει ότι πέρυσι ανέμενε η παραγωγή να φθάσει τα 12,5 εκατ. κιλά και τελικά έφθασε τα 10 εκατ. κιλά, ενώ φέτος εκτιμά ότι θα αγγίξει τα 13 εκατ. κιλά.

 

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ-ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗ

Αυξημένη παραγωγή για το 2017

  • Πως διαμορφώνεται ο χάρτης των εξαγωγών των προϊόντων

 

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Incofruit Hellas κ. Γιώργο Πολυχρονάκη,  «η παραγωγή τόσο των βερίκοκων όσο και των ροδάκινων – νεκταρινιών αναμένεται αυξημένη το 2017 με εκτίμηση για μεν τα πρώτα στο ύψος των 90.000 τόνων, για τα δεύτερα στους 752-755.000 τόνους και για τα τρίτα στο ύψος των  145-147.000 τόνων.
Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες λόγω καιρικών φαινομένων σε διάφορες παραγωγικές περιοχές υπάρχουν ζημιές στην αναρτημένη παραγωγή. Αυτές οι ζημιές δεν θα επηρεάσουν τις προοπτικές εξαγωγής αυξημένων ποσοτήτων και στα τρία προϊόντα εκτιμώντας τις σε 24-25.000 τόνους στα βερίκοκα και στους 105-110.000 τόνους στα ροδάκινα κα;ι 75.000 τόνους στα νεκταρίνια.
Οι εξαγωγές βερίκοκων & ροδάκινων έχουν ήδη ξεκινήσει και προκειμένου να συνεισφέρει ο εξαγωγικός τους προσανατολισμός τα μέγιστα στην Εθνική οικονομία,είναι απολύτως αναγκαία  η αυστηρή επιτήρηση για την αποτροπή της  διακίνησης  των προϊόντων από “Έλληνες και βαλκάνιους εμπόρους“ ατυποποίητων (κατ ευθεία από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές  μας βαλκανικές  χώρες.
Για ορισμένα προϊόντα μεταξύ των οποίων τα ροδάκινα σε μεγάλα ποσοστά και τα βερίκοκα σε μικρότερα ποσοστά οι διακινήσεις δεν καταγράφονται στα προσωρινά στοιχεία (χωρίς αναγγελία) με κίνδυνο εκτός των άλλων την δυσφήμιση των ελληνικών φρούτων και λαχανικών , αλλά και την στέρηση του Δημοσίου από έσοδα  τόσον ΦΠΑ όσο  και φόρων, πράξη που παράλληλα δρά υποτιμητικά στις τιμές πώλησης των προϊόντων μας.
Εκ της αναλύσεως των στοιχείων εξαγωγών 2016 των βερίκοκων η Βουλγαρία αντιπροσωπεύει το 24,4% των συνολικώς εξαχθέντων ποσοτήτων και η Ρουμανία το 11,%. Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 0,256  ευρώ/κιλό και 0,721 ευρώ/κιλό αντίστοιχα εν αντιθέσει της εξαγωγής προς Γερμανία που αποτελεί το 31,1% του συνόλου και που η μέση τιμή πώλησής τους ήταν 1,21 ευρώ/κιλό.
Παράλληλα, εκ της αναλύσεως των στοιχείων εξαγωγών 2016 των ροδάκινων  η Βουλγαρία αντιπροσωπεύει το 12,9% των συνολικώς εξαχθέντων ποσοτήτων και η Ρουμανία το 13,6,% . Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 0,253  ευρώ/κιλό και 0,477 ευρώ/κιλό αντίστοιχα εν αντιθέσει της εξαγωγής προς Πολωνία που αποτελεί το 9,7% του συνόλου και που η μέση τιμή πώλησής τους ήταν 0,623 ευρώ/κιλό.
Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη διακίνηση προϊόντων χωρίς προστιθέμενη αξία (είτε ατυποποίητων είτε υποτιμολογημένων ποιοτικά ή τιμολογιακά) που θα πρέπει να ερευνηθεί αρμοδίως γιατί εάν η τιμολόγηση ήταν αντίστοιχη με αυτή προς άλλες εκτός Βουλγαρίας – Ρουμανίας χώρες θα είχαν εισρεύσει στην Χώρα επί πλέον  36 εκ ευρώ».

paragwgi-nektariniwn

paragwgi-rodakinwn

Posted in Αγροτική Έκφραση, Επικαιρότητα, Φρούτα.