synedrio-epitrapezio-stafyli-cover

Προβλήματα και προοπτικές για το επιτραπέζιο σταφύλι

*του Ζαφείρη Μυστακίδη , προέδρου ΓΕΩΤΕΕ ανατολικής Μακεδονίας
 
  Τις τελευταίες δεκαετίες ,οι  αγορές που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν οι Έλληνες παραγωγοί και εξαγωγείς σταφυλιών είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, με προορισμούς προτίμησης τις χώρες του ανεπτυγμένου και πλούσιου Ευρωπαϊκού βορρά.
  Κατά γενική παραδοχή ενώ η αγορά των επιτραπέζιων σταφυλιών, αντιμετωπίζει προβλήματα και κραδασμούς μέσα σε ένα ασταθές και αφιλόξενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται η μεγάλη δυναμική της και οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
  Με το 70% των εξαγωγών μας καλύπτεται από μία μόνο ποικιλία την Σουλτανίνα , για μια περίοδο 6-7 εβδομάδων και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ανταγωνιστούμε χώρες παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών που προσφέρουν στην αγορά όλες τις ποικιλίες (λευκές ,κόκκινες , μαύρες) για μια διευρυμένη περίοδο 16-18 εβδομάδων.
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο συζητιέται εάν επιβάλλεται να γίνει ποικιλιακή αναδιάρθρωση του Ελληνικού αμπελώνα επιτραπέζιων σταφυλιών.
Τι δυνατότητες υπάρχουν σχετικά με την καλλιέργεια των νέων ποικιλιών επιτραπέζιου σταφυλιού που έχουν κατακλύσει στην κυριολεξία τις αγορές του εξωτερικού, για τις οποίες χρειάζεται άδεια καλλιέργειας και δεν υπάρχει δυνατότητα παραγωγής τους στην χώρα μας;
  Υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη για το παρόν και το μέλλον της αμπελουργίας στο νομό Καβάλας ,η οποία θα καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση του αμπελουργικού τομέα στην Καβάλα, τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους, θα κάνει έρευνα αγοράς (διερευνώντας τις τάσεις στους τομείς της εμπορίας επιτραπέζιων ποικιλιών) και θα προτείνει σχέδια αναδιάρθρωσης του αμπελώνα ή ακόμα και εναλλακτικές λύσεις – καλλιέργειες;  
Εάν δεν υπάρχει τέτοια μελέτη , τότε με ποιο τρόπο , όρους και προϋποθέσεις θα γίνει αυτή η αναδιάρθρωση;
Είναι μια συζήτηση που θα έπρεπε να έχει αρχίσει και ολοκληρωθεί πολλά χρόνια πριν.
Κατά την γνώμη μας η ανάγκη απόδοσης διακριτής ταυτότητας στο ελληνικό σταφύλι και η διεύρυνση των ποικιλιών και της περιόδου διάθεσης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών αγορών καθίσταται περισσότερο από ποτέ επιτακτική.
   Η παγκοσμιοποίηση των  αγορών αναπόφευκτα συνοδεύτηκε από την αύξηση του προβληματισμού των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα και τη ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων , αλλάζοντας τον τρόπο καλλιέργειας και φυτοπροστασίας και πλέον μπορούμε με σιγουριά να λέμε ότι τα Ελληνικά σταφύλια είναι αποδεδειγμένα από τα ασφαλέστερα στην Ευρωπαϊκή αγορά.
  Η αύξηση του κόστους ,φορολόγησης και ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής στην χώρα μας συμπίπτει χρονικά με την ανάγκη καλύτερης καταπολέμησης εντόμων (π.χ. ψευδόκοκος) και ασθενειών (π.χ. περονόσπορος, ίσκα)  είτε ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής είτε ως συνέπεια του μικρού πλέον αριθμού δραστικών ουσιών.
  Η παραγωγή των επιτραπέζιων σταφυλιών στην πατρίδα μας , πρέπει και μπορεί να πραγματοποιείται με βάση τις σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον καταναλωτή.
   Κλείνοντας , πρέπει να αναφέρουμε τις  προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά του Δήμου Παγγαίου και προσωπικά από τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της Αναπτυξιακή Καβάλας τις οποίες στηρίζουμε ως ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, αναφορικά με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής στην περιοχή του Παγγαίου όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της χώρας, με το προσφάτως εγκριθέν διακρατικό έργο DIONYSOS στο πλαίσιο του προγράμματος «INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020» και ευχόμαστε καλή επιτυχία.
synedrio-epitrapezio-stafyli
Posted in Αμπέλι/Κρασί, Γεωργία, Εκδηλώσεις, Επικαιρότητα.