φέτα

Ζητούν όλοι οι κτηνοτρόφοι και οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή της από τους Έλληνες βουλευτές

Εθνική συνεννόηση και ενιαίο μέτωπο για τη Φέτα

  • Ήδη κατατέθηκε πρόταση σχεδίου απόφασης της βουλής για την προστασία του εθνικού μας προϊόντος

             

Τελικά έγινε πράξη η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των κτηνοτρόφων ανά την επικράτεια, που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο το Σάββατο 4-3-2017, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας,  και κατατέθηκε σε όλους τους βουλευτές του κοινοβουλίου, πρόταση σχεδίου απόφασης της βουλής των Ελλήνων σχετικά με τη συμφωνία CETΑ και την προστασία της Φέτας.

Πιο αναλυτικά στην πρόταση σχεδίου απόφασης, αναφέρονται τα εξής:

«Η ΒΟΥΛΗ των Ελλήνων, για να αποφασίσει επί της συμφωνίας CETA (EE-Kαναδά),   ζητά προηγουμένως όπως:

– Με πρωτοβουλία της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (σύμφωνα  με την  υπ’ αριθ. 6 δήλωσής της  των & 3 και & 6 συνημμένης στην CETA ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει ισότιμη προστασία της Φέτας με τα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος 20.Α)  να εισηγηθεί  άμεσα στην  ‘ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ’ του άρθρου 26.2 & (ι) της CETA  (η οποία σύμφωνα με το άρθρο 20.22 &1 της CETA είναι τώρα αρμόδια και εξουσιοδοτημένη να προβαίνει σε τροποποιήσεις του παραρτήματος 20.Α των προστατευόμενων προιόντων ΠΟΠ της Ευρωπαικής Ενωσης) και να αποφασίσει:

 Την αφαίρεση του αστερίσκου μειωμένης προστασίας της Φέτας για την παροχή πλήρους και ισότιμης προστασίας της με τα υπόλοιπα ΠΟΠ προιόντα του παραρτήματος 20.Α της ΕΕ.

Επίσης η Ελληνική Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Λισαβόνας (με το οποίο οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες είναι μικτής αρμοδιότητας των θεσμών της ΕΕ και της Ελληνικής Βουλής) ζητά από την Ευρωπαική Επιτροπή

α) Όπως σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που είναι υπό διαπραγμάτευση (Ν. Αφρικής, Σιγκαπούρης, ΗΠΑ, Κίνας, Αυστραλίας κλπ) διασφαλίσει πλήρη προστασία στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά για την ΦΕΤΑ και για όλα τα εξαγώγιμα ΠΟΠ προϊόντα της χώρας

β) Κατά τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια των επιτροπών ρυθμιστικής συνεργασίας της ceta και όλων των διεθνών εμπορικών συμφωνιών όπως διασφαλίσει σε όλα τα επίπεδα και θεσμούς το κοινοτικό κεκτημένο, όπως των προδιαγραφών αποτροπής των μεταλλαγμένων τόσο για την χρήση τους ως ζωοτροφές όσο και για την δημόσια υγεία.

Συνυπογράφουμε την Πρόταση προς την Βουλή, ανεξάρτητα από την τελική θέση του καθενός ως προς την CETA»

Η παραπάνω ενέργεια έχει ως στόχο τη δημιουργία Εθνικής συνεννόησης και Εθνικού μετώπου, μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, για την προστασία της Φέτας, όπου με αυξημένη πλειοψηφία, η ελληνική βουλή να αποφασίσει και να ζητήσει από την Ε.Ε  πριν η συμφωνία της CETA έρθει στη βουλή για επικύρωση, να απαλειφθεί ο αστερίσκος της μειωμένης προστασίας της Φέτας για την παροχή πλήρους και ισότιμης προστασίας της με τα υπόλοιπα ΠΟΠ προϊόντα του παραρτήματος 20.Α της ΕΕ.

Όπως είναι ήδη γνωστό ο αγρότης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και έχει κάνει μάλιστα και επαφές τόσο με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, όσο και με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση. Από την άλλη πλευρά και ο βουλευτής Κοζάνης της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κασαπίδης, σε δηλώσεις του προς την «Α.ε» ανέφερε πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει έστω την ύστατη στιγμή μέσα στο κοινοβούλιο εθνική συνεννόηση και τελικά να μπορέσουμε να προστατέψουμε το εθνικό μας προϊόν.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναμένουμε να δούμε ποιοι βουλευτές και από ποια κόμματα θα ασπαστούν την πρωτοβουλία που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι και οι φορείς της χώρας μας και θα συνυπογράψουν την πρόταση σχεδίου απόφασης που τους έχει κατατεθεί.

 

 

ΣΤΗΝ CETA KAI ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

Αιτιολογική έκθεση για την πλήρη κατοχύρωση της Φέτας

 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ / Eurostat, του IRI Worldwide και του περιοδικού ‘Τρόφιμα και Ποτά ‘ 2014  για την παρασκευή Φέτας στην χώρα μας απασχολούνται 100.000 κτηνοτρόφοι με 12.000.000 αιγοπρόβατα και πάνω από 400.000 εργαζόμενοι συνολικά στην πρωτογενή παραγωγή, μεταποίηση και υπηρεσίες και παράγουν 120.000 τόνους ετησίως σε 500 τυροκομεία. Οι ετήσιες εξαγωγές της χώρας μας συνεχώς αυξανόμενες ανέρχονται σε 45.000 τόνους και 260 εκ. ευρώ τζίρο ετησίως με διανομή σε 56 χώρες και στις 5 ηπείρους. H Ελλάδα παράγει και διακινεί το 28% της παγκόσμιας παραγωγής τυριών με ονομασία Φέτα. Γεγονός που δείχνει ότι ένα 72% της παγκόσμιας κατανάλωσης αφορά μαζική παραγωγή και εμπορία προϊόντων απομίμησης φέτας κυρίως αγελαδινών λευκών τυριών από ΗΠΑ, Καναδά, Ν. Αφρική, Κίνα, κλπ

Αυτή ακριβώς η  πλεονάζουσα διεθνής ζήτηση των 400.000 τόνων περίπου φέτας και πάνω από ένα δις ευρώ τζίρου είναι το πεδίο εμπορικής διαμάχης έως σήμερα και θα είναι τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στην Ελληνική ΠΟΠ Φέτα και στις απομιμήσεις των ανταγωνιστών της.

Η προσπάθεια για την κατοχύρωση της Φέτας πέρασε από πολλά στάδια. Αφού κατοχυρώθηκε το 1996, ακυρώθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου το 1999 και μετά από αγώνα κυρίως 120 επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της χώρας κατοχυρώθηκε οριστικά το 2002 με τον κανονισμό 1829/2002 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η  εκ νέου προσφυγή για ακύρωση της Γερμανίας και Δανίας το 2005 απορρίφθηκε με οριστική κατοχύρωση της Φέτας στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την έναρξη εφαρμογής της συνθήκης της Λισαβόνας από το 2009 η ΕΕ έχει αρμοδιότητα σύναψης διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Μετά την κατάρρευση των διεθνών πολυμερών συνομιλιών του γύρου της Ντόχα το 2011, που γίνονταν στα πλαίσια του ΠΟΕ, η ΕΕ στράφηκε σε διαπραγματεύσεις για σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών με τον Καναδά, ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, χώρες της Ν. Αφρικής και Λατινικής Αμερικής, Ν. Ζηλανδίας, Ιαπωνίας, Βιετνάμ, Ταϊλάνδης, Τουρκίας, Μεξικού, Φιλιππίνες και Ινδονησία.

Σε ότι αφορά την Φέτα σε όλες τις παραπάνω χώρες  κυριαρχεί η εμπορία λευκών τυριών ψεύτικων απομιμήσεων ‘φέτας’ προερχόμενων κυρίως από αγελαδινό γάλα και  ζωοτροφές μεταλλαγμένων χαμηλού κόστους και ποιότητας. Για παράδειγμα στον Καναδά διακινούνται από 5 πολυεθνικές εταιρείες 4000 τόνοι λευκών τυριών τύπου φέτας ανταγωνιζόμενες τις εισαγωγές από Ελλάδα 1000 τόνων τυροκομικών προϊόντων.

Αντίστοιχο αθέμιτο ανταγωνισμό δέχονταν και τα κυριότερα στην ΕΕ μαζί με την Φέτα  ΠΟΠ τυριά της Ιταλικής παρμεζάνας και του Γαλλικού ροκφόρ.

Με την συμφωνία CETA (ΕΕ-Καναδά) κατοχυρώνονται πλήρως η παρμεζάνα και το ροκφόρ απαγορεύοντας στις Πολυεθνικές να διακινούν στον Καναδά απομιμήσεις τυριών τους, ενώ δεν κατοχυρώνεται η Φέτα. Με την CETA θα επιτρέπεται στους Καναδούς παραγωγούς πριν το 2013  να συνεχίσουν να παράγουν και να εμπορεύονται στον Καναδά ‘Feta made in Canada’ και στους νέους παραγωγούς προϊόντα τύπου Φέτας. Αντίστοιχη είναι και η συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Αφρικής. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι δημιουργείται προηγούμενο διαμόρφωσης ίδιου καθεστώτος μειωμένης προστασίας για την Φέτα και στις συμφωνίες της ΤΤΙΡ (ΕΕ-ΗΠΑ) και με τις παραπάνω 10 χώρες που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ.

Η δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου εμπορίου, ότι μετά από την 5ετία θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση για κατοχύρωση, δεν είναι δεσμευτικό νομικό κείμενο και δεν διασφαλίζει την μελλοντική κατοχύρωση της Φέτας.

Ουσιαστικά με τις ως άνω διεθνείς εμπορικές συμφωνίες νομιμοποιείται, με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου και ακολούθως της Ελληνικής Κυβέρνησης (αν εγκριθεί η CETA όπως προτείνεται στην Ελληνική Βουλή), ο υπάρχον αθέμιτος ανταγωνισμός λευκών τυριών όπου Πολυεθνικές εταιρείες  θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν στην παγκόσμια αγορά εκμεταλλευόμενες καταχρηστικά το όνομα και την ποιότητα της Φέτας.

Αν προστατεύονταν η Φέτα στις διεθνείς αγορές των 12 χωρών που διαπραγματεύεται η ΕΕ θα είχε ως αποτέλεσμα την διακριτότητά της και την εκτόπιση από την αγορά των απομιμήσεων φέτας, άρα και την  αύξηση των τιμών της Φέτας στις εξαγόμενες ποσότητες με συνέπεια την αύξηση της Ελληνικής παραγωγής και απασχόλησης στον τομέα της Φέτας και των  21 τυροκομικών ΠΟΠ της χώρας μας.

Γιαυτό είναι σημαντική η προσπάθεια που παράλληλα γίνεται για συγκρότηση διεπαγγελματικής οργάνωσης της Φέτας, αυστηροποίησης των ελέγχων από το Υπουργείο για αποτροπή των Ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος και ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα  και του καταναλωτικού κινήματος.

Σε μια περίοδο που η χώρα μετά από 7 χρόνια κρίσης και μνημονίων αγωνίζεται να ανακάμψει και να μπει σε έναν νέο δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης είναι παράλογο να αποδεχθούμε την απαράδεκτη διάκριση σε βάρος της Φέτας, του κυριότερου στρατηγικού προϊόντος  που συνδέεται με την παραγωγική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας.

Με την προτεινόμενη με την CETA αναγνώριση από την ΕΕ και την χώρα μας ως Φέτας η τύπου Φέτας τυριών από τον Καναδά, αργότερα από την Ν. Αφρική και άλλες χώρες διαμορφώνεται η νομική βάση για να μετατραπεί η Φέτα σε κοινή ονομασία και να χάσει  την ΠΟΠ κατοχύρωσή της και στην ΕΕ, με καταστροφικές συνέπειες για τον κτηνοτροφικό και τυροκομικό κλάδο της χώρας.

Τα ΠΟΠ προϊόντα δεν είναι στο διεθνές εμπόριο απλά εμπορεύματα προς κερδοσκοπία των Πολυεθνικών, αλλά είναι δημόσια αγαθά γιατί ενσωματώνουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, την βιοποικιλότητα και τον πολιτισμό των τοπικών κοινωνιών όπου παράγονται.

Υπερασπιζόμαστε το κοινοτικό κεκτημένο κατοχύρωσης της Φέτας, την ισοτιμία της με τα βασικά Ευρωπαϊκά τυριά και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δίκαιο εμπόριο με διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού  των αγορών, της αρχής της κοινοτικής προτίμησης και του δικαιώματος των καταναλωτών να πληροφορούνται και να επιλέγουν.

Καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με όρους Εθνικής συνεννόησης, να απαιτήσουν την άμεση επαναδιαπραγμάτευσή της CETA, σύμφωνα με την πρόταση ψηφίσματος που σας υποβάλλουμε, για πλήρη και άμεση προστασία της Φέτας και των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας, καθώς  και να διασφαλίσουν σε όλες τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες την κατοχύρωση της ΠΟΠ Φέτας,  την αποτροπή των μεταλλαγμένων, καθώς και το κοινοτικό κεκτημένο τών παραγωγικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών ποιοτικών προδιαγραφών της Ευρώπης.

 

Posted in Αγροτική Έκφραση and tagged .