ΕΛΓΑ

Έρχεται καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ

Τις επόμενες ημέρες όπου θα εξοφληθούν όλες οι εκκρεμότητες του έτους 2015

 

Έρχεται καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ

  •  Πως θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί μετά τη λήξη της αποχής των εκτιμητών

  • Τι αναφέρει στην «Α.ε» ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Θεοφάνης Κουρεμπές

 

 

Εντός των επόμενων ημερών και πάντως σίγουρα μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα γίνει καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους και με την οποία θα έχουν εξοφληθεί οι εκκρεμότητες για το έτος 2015, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ στην «Α.ε».

Όπως ανάφερε ο κ. Κουρεμπές, τα συγκεκριμένα ποσά βρίσκονται στο ταμείο του Οργανισμού και προς διάθεση των παραγωγών αλλά η γνωστή διαδικασία που προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, λειτουργεί αποτρεπτικά για  γρήγορη πληρωμή.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ έχει ήδη υπογραφεί από τον ΕΛΓΑ και από το ΥΠΑΑΤ η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ και βρίσκεται στο γραφείο του Αναπληρωτή υπ. Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος αναμένεται να την υπογράψει και αυτός και κατόπιν να πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να δοθεί η εντολή για την εκταμίευση του ποσού και την κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών.

Να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη πληρωμή που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, θα πληρωθούν και οι βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου του 2015 και γενικώς όπως προαναφέραμε θα γίνει ολική εξόφληση του έτους 2015.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2012

Το έχουμε ξαναγράψει αλλά για να το εμπεδώσουμε καλύτερα, θα το επαναλάβουμε και σήμερα.

Το 2012, τότε που ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο, ο ΕΛΓΑ έγινε Μνημονιακός Οργανισμός (παρότι ο ΕΛΓΑ χρηματοδοτείται από το 2010 και μετά, μόνο από τις εισφορές των αγροτών και καθόλου από τον κρατικό προϋπολογισμό) και για την επίτευξη υψηλών ετήσιων πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, επέβαλαν συγκεκριμένο ποσοτικό πλαφόν στην δυνατότητα του ΕΛΓΑ να καταβάλει αποζημιώσεις, θεωρώντας δημοσιονομικά την ασφάλιση εισφορά-έσοδο και την καταβολή της αποζημίωσης έξοδο, και έτσι ακόμα και αν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα τα αντίστοιχα ταμειακά ποσά του ΕΛΓΑ προς τους αγρότες, να μην μπορούν να αποδοθούν, αν δεν γίνεται κάθε φορά, όταν χρειάζεται, τροποποίηση του προϋπολογισμού (όταν δηλαδή, γίνεται υπέρβαση του πλαφόν). Έτσι λοιπόν κάθε έξοδο περνάει από τη «Δαμόκλειο Σπάθη» του υπ. Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Σε ερώτησή μας προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, σχετικά με το πώς θα γίνουν οι εκτιμήσεις, μετά την πολύμηνη αποχή των εκτιμητών, τώρα που έληξε η υπόθεση, ο κ. Κουρεμπές μας ανάφερε πως «σε πρώτη φάση θα γίνουν εκτιμήσεις σε καλλιέργειες όπου υπάρχει ακόμα δυνατότητα εξέτασης των μαρτύρων που άφησαν οι παραγωγοί». Σε καλλιέργειες τώρα αλλά και σε εκτροφές που δεν υπάρχει η δυνατότητα ύπαρξης μαρτύρων, λόγω του μεγάλου διαστήματος που μεσολάβησε από τις θεομηνίες, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αφού ξεκαθάρισε πως «οι παραγωγοί εννοείται ότι δεν έχουν καμία ευθύνη γι’ αυτό», ανάφερε πως «ο Οργανισμός  έχει εικόνα και επίγνωση των πραγματικών ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες και θα προσπαθήσει, αφού δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη οι αγρότες για την αποχή των εκτιμητών, να προσεγγίσει όσο μπορεί την πραγματική ζημιά», προσθέτοντας «ότι στους υπολογισμούς αυτούς ο ΕΛΓΑ θα είναι με το μέρος των παραγωγών και θα αποζημιωθούν κανονικά».

Αγροτική έκφραση www.agroekfrasi.gr

Posted in Αγροτική Έκφραση, Πληρωμές.