auksisi-eisodimatos-tha-petyxainan-oi-agrotes1

Με έναν εκσυγχρονισμό των αγροτικών τους μηχανημάτων και εργαλείων, καθώς θα επιτευχθεί σημαντική μείωση των εξόδων τους, επισημαίνουν εισαγωγείς και κατασκευαστές

Αύξηση 20% του καθαρού εισοδήματος θα πετύχαιναν οι αγρότες

  • Ενώ το 2016, ήταν μια ακόμα αρνητική χρονιά για την αγορά των γεωργικών ελκυστήρων, καθώς οι πωλήσεις έφθασαν μόλις τις 1.120 έναντι των 1.491 του 2015, παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 25%

 

  • Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Αύξηση τουλάχιστον 20% του καθαρού εισοδήματος τους θα πετύχαιναν οι αγρότες με έναν εκσυγχρονισμό των αγροτικών τους μηχανημάτων και εργαλείων, καθώς θα επιτευχθεί σημαντική μείωση των εξόδων τους, μας λέει ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων) κ. Σάββας Μπαλουκτσής, τονίζοντας ότι η ανεξέλεγκτη χρήση που σήμερα γίνεται είτε σε φάρμακα, είτε σε λιπάσματα, είτε σε σπόρους κ.λπ. είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, όπως μας ανέφερε όταν ο αγρότης έχει έναν σύγχρονο και κατάλληλο ψεκαστικό μπορεί να πετύχει έως και 70% οικονομία στην χρήση του φαρμάκου.

auksisi-eisodimatos-tha-petyxainan-oi-agrotes2Την ίδια στιγμή, προκειμένου, ο αγρότης να βοηθηθεί στο έργο του αγοράζοντας νέα μηχανήματα-εργαλεία και κατ’ επέκταση και ο κλάδος,   ο ΣΕΑΜ, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σάββας Μπαλουκτσής έχει προτείνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τους δοθεί κάποιο οικονομικό κίνητρο. Συγκεκριμένα όταν κάποιος αγρότης πουλά το παλιό του τρακτέρ και αγοράζει κάποιο νέο, η απόσβεση να αφορά τη διαφορά του κόστους μεταξύ των δύο. Το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη πάει στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται η απάντηση επί της πρότασης.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου,  ο συνολικός στόλος των τρακτέρ που είναι σε λειτουργία, εκτιμάται γύρω στα 180.000 μηχανήματα. Με ένα ελάχιστο ποσοστό αντικατάστασης 2% ετησίως, θα έπρεπε να έχουμε μια σταθερή αγορά κοντά στα 3.500 τρακτέρ ετησίως. Βλέπουμε λοιπόν πόσο καθυστερεί η αντικατάσταση του γερασμένου στόλου, υπογραμμίζει ο κ. Μπαλουκτσής,  η μέση ηλικία του οποίου πλέον ξεπερνάει τα 26 χρόνια(!) και τι σημαίνει αυτό για το κόστος παραγωγής και τον βαθμό ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων».

Το 2016, ήταν μια ακόμα αρνητική χρονιά για την αγορά των γεωργικών ελκυστήρων, καθώς οι πωλήσεις έφθασαν μόλις τις 1.120 έναντι των 1.491 του 2015, παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2015 υπήρξε πτώση κατά 18%, έχουμε δηλαδή μια συρρίκνωση της αγοράς στην 2ετία που αγγίζει το 40%. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και η αγορά των θεριζοαλωνιστικών μηχανών με μόλις 13 πωλήσεις, αλλά και η αγορά των χορτοδετικών μηχανών με μόλις 49 τμχ. Η συνεχής συρρίκνωση της αγοράς των γεωργικών μηχανημάτων τα τελευταία χρόνια, μειώνει τον βαθμό εκμηχάνισης και επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας.

Αλλά και σ’ αυτή την πολύ περιορισμένη αγορά των 1.120 ελκυστήρων που πουλήθηκαν το 2016, ποσοστό 75% αφορά δενδροκομικούς ελκυστήρες χαμηλού κόστους αγοράς και κατά κανόνα χαμηλής τεχνολογικής κλίμακας, στην κατηγορία των ιπποδυνάμεων 75-85ΗΡ.

agoraeklystirwn

Η ανακοίνωση του νέου ΠΑΑ 2014-2020 στο οποίο περιλαμβάνονται επιδοτήσεις για επενδύσεις σε αγροτικό εξοπλισμό, έχει αναστείλει την αγορά των μηχανημάτων και όποιες εμπορικές πράξεις γίνονται αφορούν αντικατάσταση εξοπλισμού που πλέον έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ή αγορές εντελώς απαραίτητων και φτηνών μηχανημάτων. Η αγορά μεγάλων και σύγχρονων ελκυστήρων έχει παγώσει και εξαρτάται άμεσα από την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων.

Μετά από διαδοχικές αναβολές, η έναρξη του νέου κύκλου των Σχεδίων Βελτίωσης, κατά δήλωση της πολιτικής ηγεσίας αναμένεται μέχρι το τέλος του πρώτου 6μηνου του 2017. Αν συμβεί αυτό, σημειώνει το στέλεχος του Συνδέσμου τότε μπορεί η αγορά των γεωργικών ελκυστήρων να παρουσιάσει μια μικρή ανάκαμψη της τάξης του 10%, διαφορετικά θα έχουμε και νέα μείωση που θα οδηγήσει την αγορά σε 3ψήφια νούμερα!

«Η κρίση έχει πλήξει καίρια και τον χώρο των αγροτικών μηχανημάτων, ο οποίος παραδοσιακά δείχνει μία κινητικότητα την περίοδο της Άνοιξης και το Φθινόπωρο», μας λέει ο κ. Θόδωρος Πογιαρίδης, της ομώνυμης εταιρείας που εμπορεύεται γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία στην Κατερίνη.  Σύμφωνα με τον ίδιο όταν υπάρχουν προγράμματα επιδότησης αγοράς μηχανημάτων και εργαλείων, η κίνηση στον κλάδο τριπλασιάζεται, ενώ στην ακριβώς αντίθετη περίπτωση, η πτώση μπορεί να ξεπερνά και το 60%. Τα τελευταία προγράμματα, όπως μας ανέφερε λήγουν το Σεπτέμβριο και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν νέα από την επόμενη χρονιά.

Αναμφίβολα, επισημαίνει, η αγορά νέων μηχανημάτων από τον αγρότη, έτσι όπως είναι η οικονομική κατάσταση σήμερα είναι δύσκολη υπόθεση καθώς το σχετικό κονδύλι μπορεί να ξεκινά στην καλύτερη των περιπτώσεων από  500 ευρώ και να φθάνει και τις 150.000 ευρώ (για έναν γεωργικό ελκυστήρα-τρακτέρ)

 

Posted in Αγροτική Έκφραση.