agrotica 2016

26η έκθεση AGROTICA

12-13-AGROTICA

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί η 26η έκθεση AGROTICA, με πάνω από 1.500 εκθέτες, και παράλληλες εκδηλώσεις που προδιαγράφουν το μέλλον της γεωργίας

Το σημαντικότερο σημείο συνάντησης του αγροτικού κόσμου

  • Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Μπορεί τα εγκαίνια της 26ης  AGROTICA να ακυρώθηκαν λόγω της μαζικής διαμαρτυρίας των αγροτών, αυτό όμως που δεν μπορεί να ακυρωθεί είναι ότι η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί το σημαντικότερο σημείο συνάντησης του αγροτικού κόσμου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία  AGROTICA, δεν συγκεντρώνει μόνο πάνω από 1.500 εκθέτες, αλλά πραγματοποιεί και διάφορε παράλληλες εκδηλώσεις που προδιαγράφουν το μέλλον της γεωργίας.

Η AGROTICA, που άνοιξε τις πύλες της την Πέμπτη 28 του μηνός και θα διαρκέσει μέχρι αύριο 31 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πλαισιώνεται από πολλές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της AGROTICA με θέμα «Νέες τεχνολογίες και προοπτικές στην καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών».

Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο, που αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., υλοποιείται στο συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός στις 30-31 Ιανουαρίου με ελεύθερη είσοδο όπου θα λάβουν μέρος επιστήμονες, επιχειρηματίες, τεχνοκράτες, καθηγητές ανώτατης εκπαίδευσης, γεωπόνοι κα, οι οποίοι θα αναδείξουν όλα τα κρίσιμα ζητήματα της καλλιέργειας των οπωροκηπευτικών.

Η δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω των συστημάτων ποιότητας στον αγροδιατροφικό τομέα, οι κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η έρευνα και καινοτομία στην ποιότητα καρπών οπωροφόρων δένδρων, η διαχείριση μη εμπορεύσιμων τροφίμων, υπολειμμάτων φρούτων και λαχανικών στο χωράφι, είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα του συνεδρίου Εκτός από το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο θα πραγματοποιηθούν:

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα: Προοπτικές ανάπτυξης της μελισσοκομίας για την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, ενώ χθες 29 Ιανουαρίου η ΔΕΘ-HELEXPO και η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ συνδιοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Αναπτυξιακές προκλήσεις για μια βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα».

Επίσης, ο  Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων διοργανώνει ημερίδα, σήμερα 30 Ιανουαρίου (Σ.Κ. Ν. Γερμανός) με θέμα: «Λίπασμα…Η Τροφή της Τροφής μας»

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η ανοιχτή η ενημερωτική εκδήλωση που κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο της 26ης Agrotica, με θέμα:«Προκλήσεις της Νέας ΚΑΠ 2015-2020: Πληρωμές και Πλαίσιο Ελέγχων»  που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», σήμερα το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 3:00 το απόγευμα .

Tέλος, αύριο 31 Ιανουαρίου (στο Σ.Κ. Ν. Γερμανός) θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με θέμα «Κοινή Αγροτική Πολιτική: Εξέλιξη-Προκλήσεις-Προοπτικές», την οποία συνδιοργανώνουν η ΔΕΘ-HELEXPO και η Εταιρεία Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

vasilis-spyrou

Κρύβει ο αγροτικός χώρος, σύμφωνα με την «ψυχή» της Agrotica  κ. Βασίλη Σπύρου

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης

 

Η γεωμετρική αύξηση των εκθετών στο πλαίσιο της Αgrotica, επιβεβαιώνει πρωτίστως τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που τελικά κρύβει ο αγροτικός χώρος, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο μας λέει ο Βασίλης Σπύρου που είναι ο διοργανωτής της σημαντικής αυτής έκθεσης που σε με βάση το αντικείμενό της συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες που σήμερα πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από 1.349 που ήταν οι εκθέτες το 2014, φέτος ο αριθμός τους έχει φθάσει στους 1.440 από τους οποίους οι 550 είναι Ελληνικές εταιρείες και οι υπόλοιπες είναι πολυεθνικές με πελατολόγιο σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ρεκόρ συμμετοχής τονίζει ο ίδιος αλλά δεν είναι και το μόνο, καθώς οι χώρες που θα δηλώσουν φέτος παρόν είναι 40, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 35.

Οι φετινές συμμετοχές είναι εξαιρετικές επισημαίνει ο κ. Βασίλης Σπύρου, καθώς μιλάμε για την «αφρόκρεμα» των εταιρειών που απασχολούνται με την γεωργία. Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν είναι μόνο οι προοπτικές που ώθησαν τις εταιρείες να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη διοργάνωση αλλά και το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός είναι τόσο οξύς, που  εντείνει την εξωστρέφειά τους. Εξίσου σημαντικό κατά τον ίδιο είναι ότι φέτος για πρώτη φορά στην διοργάνωση θα λάβουν μέρος και εταιρείες φαρμάκων, ενώ μέχρι και αυτή του 2014 συμμετείχαν επιχειρήσεις σπόρων-λιπασμάτων, μηχανημάτων κ.λπ.

Σε επίπεδο επισκεψιμότητας της έκθεσης, ο ίδιος μας τόνισε ότι ίσως δημιουργηθούν κάποια προβλήματα λόγω των μπλόκων των αγροτών αλλά πιστεύει ότι αυτά δεν θα είναι σημαντικά, καθώς η φετινή προβολή της διοργάνωσης έχει γίνει πιο εντατικά και στοχευμένα κυρίως προς τα Βαλκάνια. Σημειώνεται ότι το 2014 ο αριθμός των επισκεπτών της έκθεσης ξεπέρασε τα 121.000 άτομα.

 

Δηλώνουν παρούσες στη φετινή διοργάνωση

50 εταιρείες λιπασμάτων

Πενήντα εταιρείες δηλώνουν παρούσες στη φετινή διοργάνωση της Αgrotica, επικυρώνοντας έτσι τον χαρακτηρισμό της τελευταίας ως την μεγαλύτερη έκθεση που γίνεται στη χώρα –και όχι μόνο- για την γεωργία.

Συνομιλώντας με έναν από τους συμμετέχοντες μας ανέφερε ότι απώτερος στόχος των εταιρειών που δηλώνουν παρόν σε αυτή την διοργάνωση είναι η καλυτέρευση της θέσης τους στην εσωτερική αγορά έναντι του ανταγωνισμού. Και αυτό μπορεί να γίνει, κατά την ίδια πηγή, μέσω της προβολής της εταιρείας και της προϊοντικής γκάμα που αυτή διαχειρίζεται. Όπως ανέφερε ήταν τόσο καλή η προβολή της προηγούμενης Agrotica όπου εταιρείες που δεν είχαν συμμετάσχει θα λάβουν μέρος στην φετινή.

Βεβαίως η ίδια πηγή, εκφράζει την ανησυχία που υπάρχει λόγω των μπλόκων των αγροτών που θα δυσκολέψουν αρκετά τις μετακινήσεις και άρα την προσέλευση.

Ειδικότερα δε για τον χώρο των λιπασμάτων που εκπροσωπεί η πηγή μας, τόνισε ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει υποστεί σημαντικές απώλειες ιδίως μετά την επιβολή των capital control. Η ίδια αναμένει περαιτέρω πτώση στην κατανάλωση λιπασμάτων, ίσως και πάνω από 10%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) η κατανάλωση λιπασμάτων για την περίοδο 1η Ιουλίου 2014-30 Ιουνίου 2015 ήταν 777.837 τόνους.

Εκτίμηση του παράγοντα της αγοράς είναι ότι αν τελικά εφαρμοστεί η φορολογική επιδρομή στα εισοδήματα των αγροτών τότε και ο κλάδος των λιπασμάτων θα κινηθεί περαιτέρω πτωτικά. Που ήδη το κάνει λόγω της ανύπαρκτης ρευστότητας και της αβεβαιότητας και ανασφάλειας που αυτή προκαλεί.

Το θέμα, κατά τον ίδιο, είναι ότι η χαμηλότερη λίπανση των χωραφιών που τελικά επιλέγει ο αγρότης που δεν θέλει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα προκαλεί αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες.  Καταρχήν στη Γη που χάνει τα θρεπτικά της συστατικά και εν συνεχεία στην παραγόμενη ποσότητα , η οποία μειώνεται, ενώ υποβαθμίζεται και η ποιότητα των προϊόντων.

 

 

diakorantos

Επισημαίνει ο πρόεδρος του  ΕΣΥΦ κ. Γιάννης Διοκαράντος

Η Αgrotica απέκτησε την παλιά της αίγλη

Μετά από 10 χρόνια ατονίας , Αgrotica δείχνει να έχει αποκτήσει την παλιά της αίγλη μας λέει  ο Γιάννης Διοκαράντος πρόεδρος στον ΕΣΥΦ και αυτό συμβαίνει για τέσσερις λόγους.

α) Οι εταιρείες δείχνουν ότι πιστεύουν στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος πρέπει να επιβιώσει καθώς πραγματικά μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανάπτυξη.

β) Δείχνει επιμονή των εταιρειών παρά τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν να επενδύουν στον τομέα της φυτοπροστασίας.

γ) Η Agrotica αποτελεί μία παραδοσιακή έκθεση που έχει επικρατήσει στις γεωργικές εισροές/εκροές.

δ) Όσο η «πίτα» στα γεωργικά εφόδια μικραίνει τόσο αυξάνει ο ανταγωνισμός και η εξωστρέφεια των εταιρειών που θέλουν να προμοτάρουν το προφίλ τους, τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες που προσφέρουν και βεβαίως τα ποιοτικά τους προϊόντα.

Αυτά, όλα, κατά τον ίδιο πρέπει να τα δει η κρατική μηχανή και να συντάξει πλέον ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα με στοχευμένες δράσης. Τουτέστιν δεν μπορεί πια ο πρωτογενής τομέας να μένει στην τύχη του, χρειάζεται σαφή προσανατολισμό.

 

 pontikas Αποτελεί η φετινή διοργάνωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της  Ε.Ε.Π.Ε.Σ κ. Γιώργο Ποντίκα

Η καλύτερη ευκαιρία για διάλογο

Μετά από κάποια προβλήματα του παρελθόντος, η Αgrotica δείχνει να έχει αποκτήσει την παλιά της αίγλη, μας λέει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων κ. Γιώργος Ποντίκας, τονίζοντας ότι αυτό αποτυπώνεται περίτρανα από τις φετινές συμμετοχές τόσο εταιρειών όσο και φορέων. Ουσιαστικά, κατά τον ίδιο μέσω της συγκεκριμένης διοργάνωσης οι άνθρωποι της γεωργίας -και όχι μόνο- έχουν την καλύτερη ευκαιρία να συναντηθούν να ανταλλάξουν απόψεις, να μάθουν για ότι πιο εξελιγμένο έχει λανσαριστεί, για τις καινούργιες υπηρεσίες που προσφέρουν οι εταιρείες και βεβαίως μέσα από το διάλογο να προκύψουν λύσεις για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Είναι κατανοητό, εδώ και πολλά χρόνια, υποστηρίζει ο κ. Γ. Ποντίκας, ότι εκτός από τον τουρισμό και τη ναυτιλία και η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την χώρα και βεβαίως να συμβάλλει στην έξοδό της τελευταίας από την κρίση. Ωστόσο, υπογραμμίζει μολονότι αυτό το ξέρει ο πολύς κόσμος δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται η κρατική μηχανή. Είναι χαρακτηριστικό ότι δίπλα στον αγρότη, το γεωργό είναι οι εταιρείες σπόρων, λιπασμάτων και φαρμάκων που προσπαθούν να διευκολύνουν το έργο του, αλλά όχι το κράτος. Το οποίο απέχει, δεν δίνει λύσεις ούτε και κίνητρα να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος με την Γη. Το αντίθετο επιβάλλει δυσβάσταχτους φόρους, στους οποίους δεν μπορεί να ανταποκριθεί η πλειονότητα του αγροτικού κόσμου, ενώ την ίδια στιγμή οι δομές που σχετίζονται με τον κλάδο της γεωργίας παραμένουν απαρχαιωμένες. Αυτά έχουν ως απόρροια το γεγονός ότι η ελληνική επικράτεια δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει πρωτίστως από το κλίμα της.

Όσον αφορά τους αγρότες, σύμφωνα με τον κ. Γ. Ποντίκα, η άποψή του είναι ότι πρέπει να αφήσουν τους δρόμους και να γυρίσουν στα χωράφια τους, διεκδικώντας με τα προϊόντα τους μία καλύτερη θέση στις διεθνείς αγορές, με σημαία την ποιότητά τους.

 

 

Posted in Εκδηλώσεις and tagged .