Δώρα αγροτών

 ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ» ΤΟΥ «ASTRA TV» Ο ΥΦ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Χριστουγεννιάτικα «δώρα» προς τους αγρότες

 • Αναλυτικά τι ανέφερε για:
  – Επιλαχόντες Νέους Αγρότες και Σχέδια Βελτίωσης
  – Ταμείο Παρακαταθηκών, Σχέδια Βελτίωσης και ΠΑΑ 2014-2020
  – Λογαριασμοί αγροτικού ρεύματος
  – Πρόγραμμα «νιτρορύπανσης»
  – Ρύθμιση «κόκκινων» αγροτικών δανείων

 

Πολλές και κυρίως ευχάριστες ειδήσεις έδωσε στη χθεσινή (19-12-2017) τηλεοπτική εκπομπή «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ» του «Astra tv» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης , οι οποίες έχουν σχέση με τους επιλαχόντες νέους αγρότες και τα Σχέδια Βελτίωσης, την εμπλοκή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στα Σχέδια Βελτίωσης και συνολικά στο ΠΑΑ, το πρόγραμμα «νιτρορύπανσης», τους λογαριασμούς του αγροτικού ρεύματος της ΔΕΗ καθώς και για «κόκκινα» δάνεια των αγροτών.

Ας τα δούμε, ένα προς ένα όλα τα θέματα που συζητήθηκαν

 1) ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Όπως δήλωσε ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης , «μπορούν να ενταχθούν οι επιλαχόντες νέοι αγρότες στα Σχέδια Βελτίωσης, αρκεί να προσκομίσουν βεβαίωση (από τα πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ) ότι είναι επαγγελματίες αγρότες. Το πρόβλημα, όπως επεσήμανε ο κ. Κόκκαλης, είναι ότι καθυστερεί πάρα πολύ η έκδοση αυτής της βεβαίωσης, από τη μέρα της αίτησης εγγραφής του αγρότη, και γι’ αυτό το λόγο ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία η παρέμβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου μόνο με την αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ), να γίνεται δεκτή η ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης των επιλαχόντων νέων αγροτών. Άρα το αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένουμε αυτό το θέμα να ρυθμιστεί αισίως.

2) ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Όπως δήλωσε ο κ. Κόκκαλης, τη Δευτέρα υπήρξε συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ, όπου συμμετείχε ο ίδιος και ο υπουργός ο κ. Β. Αποστόλου, με τη διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αμέσως μετά τις γιορτές θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις, διότι ωφελεί πάρα πολλούς αγρότες η παρέμβαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να μην πληρώνουν τα πρώτα έξοδα  ή να αποφεύγουν την εγγυητική επιστολή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης, η εμπλοκή του Ταμείου, δεν θα είναι μόνο στα Σχέδια Βελτίωσης αλλά συνολικά στο ΠΑΑ 2014-2020.     

3) ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Σήμερα Τετάρτη, ο κ. Κόκκαλης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, προκειμένου να αποφασιστεί ότι η ΔΕΗ δεν θα εκδίδει τους θερινούς-καλοκαιρινούς μήνες λογαριασμούς ρεύματος προς τους αγρότες, και αυτό να έχει ως θετικό αποτέλεσμα, το να μην «κόβεται» το ρεύμα στους αγρότες αυτούς τους μήνες. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, αυτό γίνεται διότι, αφενός οι αγρότες μέσα στο καλοκαίρι δεν πληρώνονται , αφετέρου εκείνη την περίοδο είναι η περίοδος αιχμής, όπου υπάρχουν πολλά έξοδα των αγροτών. Έτσι λοιπό, επειδή πέρυσι παρουσιάστηκαν φαινόμενα διακοπής ρεύματος σε αγρότες, δίνεται αυτή η λύση για να διευκολυνθούν οι αγρότες στην καθημερινότητά τους.

4) «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών ο κ. Κόκκαλης, ανέφερε πως μέχρι την Παρασκευή 22 του μηνός, θα έχουμε την έγκριση του Σχεδίου που έχει αποστείλει η υπό εκκαθάριση εταιρεία της ΑΤΕ, η PQH, προς την Τράπεζα της Ελλάδας, για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, στις οποίες ρυθμίσεις, θα προβλέπεται η διαγραφή και το κεφάλαιο μέχρι 30% και όχι μόνο στους τόκους.

Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένεται η σχετική έγκριση από τους Θεσμούς για τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία δάνεια αφορούν κτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους καθώς και πολλούς συνεταιρισμούς. 

Αυτό θα παρουσιαστεί στις 15 Ιανουαρίου 2018, με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και θα ξεκινήσει να λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, επ’ αυτού.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ. Κόκκαλης, ξεκινάει να εφαρμόζεται εκ νέου ο νόμος των πανωτοκίων, δηλαδή ο νόμος 3259/2004.

5) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ»

Όπως ανέφερε ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης, πιθανότατα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 22 του μηνός, θα έχει «βγει» η πρόσκληση του νέου προγράμματος της «νιτρορύπανσης», η οποία θα έχει διάρκεια μέχρι την Άνοιξη. Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως «το πρόγραμμα αυτό είναι σύμφωνα με τα Σχέδια Απορροής του 2014 και αυτό είχε ως συνέπεια, ορισμένες περιοχές, τόσο της Λάρισας, όσο και της Θεσσαλίας ευρύτερα, να μείνουν εκτός. Προσπαθήσαμε να μετριάσουμε. Στο μέτρο του δυνατού, αυτή τη «ζημιά», σ’ αυτούς τους αγρότες και ειδικά στους βαμβακοκκαλιεργητές, αναφορικά με τα εκτάρια, ώστε να λαμβάνουν μεγαλύτερη βαθμολογία αυτοί που δηλώνουν περισσότερα στρέμματα. Δεν λύθηκε το πρόβλημα των βαμβακοκαλλιεργητών στο 100% αλλά δόθηκε έστω μία μερική λύση, σ’ αυτούς που θέλουν να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα».

Παράλληλα, σχετικά με την βαμβακοκαλλιέργεια, ο κ. Κόκκαλης, αποκάλυψε πως τον Ιανουάριο θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις  με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις στήριξης της καλλιέργειας βάμβακος στη χώρα μας, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για το Βαμβάκι.

 

Posted in Ειδήσεις, Επικαιρότητα.