Σε υψηλότερα επίπεδα οι τιμές των καπνών

* Ενώ το εργατικό κόστος, αντιπροσωπεύει και την μερίδα του λέοντος στο συνολικό κόστος φθάνοντας ακόμα και το 85%.

 

* Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

 

Με διακυμάνσεις κινήθηκε η φετινή καπνοκαλλιέργεια όπως μας λένε παραγωγοί, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν εξαιρέσεις και όλα πήγαν εξαιρετικά. Πάντως Νομοί που παραδοσιακά καλλιεργούν καπνά, εξαιτίας των λίγων βροχοπτώσεων είδαν την παραγωγή να μειώνεται έως και 2 εκατ. κιλά. Σε επίπεδο τιμής, οι παραγωγοί δεν αναμένουν θεαματικές διαφοροποιήσεις από αυτές που πέρυσι πληρώθηκαν. 

Ο καιρός δεν ήταν υπέρ μας, μας αναφέρει ο κ. Μιχάλης Τσερβίστας, παραγωγός από τις Σέρρες τονίζοντας ότι πέρυσι το καλοκαίρι, υπήρξαν περισσότερες βροχοπτώσεις από τις φετινές, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την ποσότητα της παραγωγής.
Έτσι από 1 εκατ. κιλά που ήταν πέρυσι, φέτος, η συνολική παραγωγή θα κυμανθεί από 750-έως 800 τόνους περίπου. Αυτό σημαίνει μία πτώση στην παραγωγή της τάξεως του 25%.  

Η συγκομιδή, όπως τόνισε ολοκληρώνεται περίπου στις 20 Οκτωβρίου και ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου για τα 25.000 στρέμματα που είναι σπαρμένα στο νομό με καπνά ανατολικού τύπου (μπασμά). Σημειώνει ότι σε πλήρη εξέλιξη ένα χωράφι μπορεί να αποδώσει έως και 170 κιλά προϊόν (ενώ στην περίπτωση που δεν ευνοήσουν οι κλιματολογικές συνθήκες μπορεί η απόδοση να πέσει και στα 70-80 κιλά).
Αν και είναι νωρίς, σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Τσερβίστα, οι τιμές αναμένεται να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από τα περυσινά. Πέρυσι η ψαλίδα ήταν από 4,73 ευρώ το κιλό μέχρι και 5,20 ευρώ το κιλό.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη καλλιέργεια, μας επεσήμανε ότι το σημαντικότερο την τελευταία διετία είναι το εργατικό. Δηλαδή, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν αρκετοί Βούλγαροι και Σκοπιανοί στα ελληνικά χωράφια, πλέον αυτοί εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, έχουν φύγει σε άλλα κράτη, όπως Γερμανία, Ισπανία και Αγγλία.
Το εργατικό κόστος, αντιπροσωπεύει και την μερίδα του λέοντος στο συνολικό κόστος φθάνοντας ακόμα και το 85%. Συνολικά το κόστος ανά στρέμμα κυμαίνεται στα 250-300 ευρώ.  
 
Σημαντικά υψηλότερη από την περυσινή αναμένεται η φετινή παραγόμενη ποσότητα μας λέει ο κ. Εσάτ Χουσεΐν , πρόεδρος των καπνοπαραγωγών στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τον ίδιο από 5 εκατ. 700 κιλά που ήταν πέρυσι, φέτος με τις έως τώρα ενδείξεις αναμένεται να φθάσει τα 6 εκατ. 200 κιλά. Σημειώνεται ότι οι καπνοπαραγωγοί στην Κομοτηνή καλλιεργούν 62.000 στρέμματα. Από πλευράς ποιότητας, μας ανέφερε ότι η φετινή είναι εξίσου καλή όσο και η περυσινή, ενώ ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί οι τιμές του προϊόντος. Πάντως πέρυσι ξεκίνησαν για τα ανατολικά τύπου καπνά από 2 ευρώ και έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις και τα 8 ευρώ το κιλό.

Προβλήματα στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα της φετινής καλλιέργειας καπνών εντοπίζει ο κ. Πέτρος Παπανικολάου, πρόεδρος στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας. Σε συνομιλία που είχαμε μαζί του, μας τόνισε ότι τα δύο πρώτα χέρια δεν ήταν τόσο καλά από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, ενώ τα δύο επόμενα δεν είχαν πρόβλημα. Συνολικά για το Νομό Πιερίας εκτιμά ότι από τα 7,5 εκατ. κιλά που ήταν πέρυσι η παραγωγή φέτος θα κυμανθεί στα 5,5 εκατ. κιλά. Όσον αφορά την τιμή θεωρεί ότι θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα που για τα καπνά Κατερίνης ήταν μεσοσταθμικά στα 4,3 ευρώ το κιλό.

Χωρίς διαφοροποιήσεις σε επίπεδο ποιότητας αλλά με μείωση στην ποσότητα εξελίχθηκε η φετινή καλλιέργεια καπνών στην Ελασσόνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Καπνικού Συνεταιρισμού επαρχίας Παλαιόκαστρο Ελασσόνα κ. Γιώργο Γκουτζέλα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι ο καιρός ήταν πιο ήπιος, ενώ φέτος υπήρχε καύσωνας. Το γεγονός αυτό έπληξε την ποσότητα και από 1 εκατ. κιλά που ήταν πέρυσι, φέτος θα είναι μειωμένη η παραγωγή κατά 150 τόνους. Στην Ελασσόνα καλλιεργούνται 4.000 στρέμματα με καπνά τύπου Κατερίνη, 1.000 στρέμματα με καπνά τύπου Βιρτζίνια και περίπου 500 στρέμματα με μπασμά. 
Οι τιμές που τώρα παραδίδονται τα καπνά τύπου Κατερίνη είναι στα 4 ευρώ, τα μπασμά κινούνται μεταξύ 4,3 ευρώ το κιλό με 4,40 ευρώ (4,25 ευρώ ήταν η μέση τιμή πέρυσι) και τα Βιρτζίνια στα 2 ευρώ (μέση τιμή πέρυσι στο 1,95 ευρώ).

Download (PDF, Unknown)

Posted in Καπνός.