Ποιες οι πληρωμές Οκτωβρίου

ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΤΟ 70% ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Έρχεται η “μητέρα” των πληρωμών

Ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη “μητέρα” των πληρωμών, που δεν είναι άλλη από την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης (Βασική + Πράσινη), αφού μέχρι 27 Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθεί, σε 650.000 περίπου δικαιούχους, προκαταβολή 70% (από 50%), μετά την έγκριση και για τη χώρα μας, από την Ε.Ε.  Η εξόφληση του υπολοίπου ποσοστού (30%) όπως κάθε χρόνο, θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ

Φέτος θα δοθούν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα το οποίο ανέρχεται κοντά στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα αιτήθηκαν περίπου 89.000 παραγωγοί αλλά δικαιούχοι, σύμφωνα με τα κριτήρια της ΚΥΑ,  είναι οι μισοί περίπου από αυτούς. Δηλαδή κοντά στους 49 με 50.000 παραγωγούς, θα πάρουν δικαιώματα για πρώτη φορά,… και σε όσους χορηγηθούν, αυτά θα πληρωθούν κοντά στον Ιούνιο του 2018.

ΔΑΣΩΣΕΙΣ

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Τρίτη 3/10/2017 υπήρξε στη Θεσσαλονίκη σεμινάριο των υπαλλήλων των Δασαρχείων, της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα του προγράμματος και τις διασύνδεσης Δασαρχείων-ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ανάλογα σεμινάρια γίνονται και την υπόλοιπη τη χώρα.

Έτσι λοιπόν, μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται να γίνουν οι πληρωμές στους δικαιούχους αγρότες, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 2 χρόνια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι πρώτες πληρωμές αναμένονται ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα, σε παραγωγούς από τα δασαρχεία Λάρισας και Ελασσόνας.

Να σημειωθεί, ότι οι πληρωμές θα γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναλόγως της αποστολής των σχετικών καταστάσεων από τα κατά τόπους Δασαρχεία.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ 2017

Η καταβολή της Εξισωτικής αποζημίωσης, όπως και πέρυσι, αναμένεται να γίνει στους δικαιούχους, μέσα στο Δεκέμβριο, προς το τέλος του έτους.

ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, μέχρι στιγμής, θεωρείται δεδομένη η ένταξη του 40-50% των επιλαχόντων του προγράμματος των νέων γεωργών. Για το αν τελικά θα φτάσει αυτό το ποσοστό στο 100% ώστε να ενταχθούν όλοι, αυτό αποτελεί γρίφο, μιας και κανείς επίσημος δεν το αναφέρει με βεβαιότητα. Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη με την έλευση του πρωθυπουργού στη Λάρισα, για το αναπτυξιακό συνέδριο, ενδέχεται να έχουμε εξελίξεις. Αν δεν ειπωθεί τίποτα από τα πρωθυπουργικά χείλη, για το συγκεκριμένο θέμα, τότε μην περιμένετε άλλη εξέλιξη πέραν του 40-50% των επιλαχόντων που προαναφέραμε.

ΑΓΡΟΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 2015

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπ. Οικονομικών, όλα είναι έτοιμα για την πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου, έτους 2015 και αναμένεται η απάντηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ακριβή ημερομηνία καταβολής του.

ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Αναφορικά τώρα με τα διάφορα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα (βιολογική γεωργία, βιολογική κτηνοτροφία, “νιτρορύπανση”, σπάνιες φυλές, ολοκληρωμένη τεύτλων, καπνού, αμειψισπορά κτλ) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται οι πληρωμές των δικαιούχων για τις εκκρεμότητες των ετών 2012-2014 και για την αρχική πληρωμή του έτους 2015, σύμφωνα με την αποστολή των καταστάσεων πληρωμής από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Download (PDF, Unknown)

 

Posted in Πληρωμές.