Πεσμένο φέτος το καλαμπόκι

  • Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

 

Σε 20 ημέρες από τώρα εκτιμάται ότι θα έχουμε μία σαφή εικόνα για τις τιμές στο καλαμπόκι, που επί του παρόντος δείχνουν να κινούνται πέριξ των 16 λεπτών, όσον ήταν και πέρυσι. Ακόμη αργότερα και συγκεκριμένα τέλη Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα έχουμε εικόνα για την συνολική εγχώρια παραγωγή καλαμποκιού, καθώς φέτος αρκετές περιοχές και συγκεκριμένα στη Βόρειο Ελλάδα κτυπήθηκαν από ασθένεια, πλήττοντας την καλλιέργεια.

Τα πρώτα καλαμπόκια που κόπηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πεσμένα  ποσοτικά, μας λέει ο αγρότης κ. Δημήτρης Σπανός που θερίζει περίπου 800 στρέμματα στην περιοχή της Θήβας. Συγκεκριμένα θέρισε 80 στρέμματα, με το κάθε ένα να αποδίδει περί τα 1400 κιλά, όταν πέρυσι ήταν 1.700 κιλά. Οι βροχές από τη μία και το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα στρέμματα είναι σε δύσκολη περιοχή να σπαρθεί ευθύνονται κατά τον ίδιο για την μείωση της παραγωγής. Ωστόσο, θεωρεί ότι τα υπόλοιπα στρέμματα και με τις ενδείξεις που έχουν θα πάνε καλύτερα από πλευρά ποσότητας και σαφή άποψη θα υπάρχει μέσα στο επόμενο πενθήμερο.

Σε επίπεδο τιμών, επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Σπανός, ξεκίνησαν σημαντικά χαμηλότερα από τις περυσινές τιμές. Συγκεκριμένα, αυτά που θερίστηκαν πουλήθηκαν 16-17 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο, η τιμή ήταν από 18 έως και 20 λεπτά το κιλό.

Σημαντικά πεσμένη αναμένεται να είναι η παραγωγή στις Σέρρες, καθώς η καλλιέργεια κτυπήθηκε από «σκουλήκι». Παραγωγός προσδιορίζει την πτώση στο 30% περίπου σε σχέση με πέρυσι . Σε χαμηλότερα επίπεδα, από την άλλη, την προσδιορίζει έμπορος θεωρώντας ότι θα κινηθεί στο 10%-15% , γεγονός που όπως λέει πράγματι ευθύνεται αυτό το σκουλήκι,  το οποίο καταρχήν τρώει το ριζικό σύστημα  στη συνέχεια προχωρά προς τα πάνω όπου καταστρέφει τα «γένια» που βγάζει η ρόκα και επηρεάζει τη γονιμοποίηση του φυτού.

Σε επίπεδο τιμών, όπως μας λέει η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει στα τέλη του Σεπτεμβρίου, αν και οι τιμές που έχουν ακουστεί επί παραδείγματι στην Δράμα, όπου έχει θεριστεί το 50% των στρεμμάτων είναι 15 λεπτά το κιλό, ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι και στις Σέρρες. Θεωρεί ότι η ποιότητα δεν είναι η μόνη παράμετρος που θα επηρεάσει την τελική τιμή, καθώς λόγο διαδραματίζει και η ποσότητα,  το απαγορευτικό μεταφορικό κόστος, αλλά και οι εισαγωγές από την Βουλγαρία, στην οποία η παραγωγή όπως ακούγεται έχει πάει πίσω το θέρισμα λόγω βροχοπτώσεων.

Με 16 λεπτά το κιλό, όσο και πέρυσι, ξεκινά η βάση για το καλαμπόκι που θα παραλάβει η ΕΑΣ Τρικάλων, όπως αποφάσισε και το διοικητικό συμβούλιο και μας μετέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Αχιλλέας Λιούτας. Σύμφωνα με τον ίδιο, μιλάμε για παράδοση στα σιλό του Συνεταιρισμού, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα από πέρυσι αν κάποιος παραγωγός θέλει να αφήσει τη σοδειά του παρακαταθήκη στον Συνεταιρισμό και να την πουλήσει στην χρονική στιγμή που θέλει ανάλογα και με την τιμή που θα το ικανοποιεί.

Μολονότι έχει ξεκινήσει το θέρισμα στα 78.000 στρέμματα του Νομού, μας αναφέρει ο ίδιος, δεν υπάρχει σαφή ένδειξη για την συνολική ποσότητα. Ωστόσο, πιστεύει και από τις πρώτες ενδείξεις ότι η φετινή παραγωγή είναι σημαντικά καλύτερη από την περυσινή, όπου η μέση απόδοση ανά στρέμμα στα 1.100 κιλά. Σε κάποια στρέμματα που ήδη θερίστηκαν επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ενώ πέρυσι απέδωσαν 1.400 κιλά, φέτος η απόδοσή τους έφθασε τα 1.800 κιλά, που σημαίνει ότι είναι ανεβασμένη κατά 30% περίπου.

Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε συνομιλία που είχαμε με τον κ. Βασίλη Μιχαήλ, ιδιοκτήτη της FAS, μας ανέφερε ότι για φέτος αναμένει ελαφρά πτώση στην συνολική απόδοση, ενώ η τιμή εκτιμά ότι θα είναι 16 λεπτά το κιλό, ίδια με πέρυσι.

Βεβαίως μας τόνισε ότι  ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής θα παίξει η παραγωγή της γειτονικής Βουλγαρίας, όπου ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το θέρισμα.

 

Posted in Αγροτική Έκφραση.