Με το βλέμμα στο δολάριο για καλύτερες τιμές στο βαμβάκι

ΕΝΩ Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΑΕΙ ΓΙΑ 73 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ

Με το βλέμμα στο δολάριο για καλύτερες τιμές στο βαμβάκι

Στα 50+ βρίσκονται οι τιμές στο σύσπορο βαμβάκι στη χώρα μας, με βάση τις προθέσεις των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων. Πιο αναλυτικά τα εκκοκκιστήρια Μάρκου είναι η πρώτη εκκοκκιστική επιχείρηση που ήδη ανακοίνωσε τιμή 51 λεπτά/κιλό, παραδοτέο στο εργοστάσιο, ενώ οι υπόλοιποι «παίκτες» στην εκκόκκιση αναμένεται να τοποθετηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πέριξ του Μάρκου με ± 1-2 λεπτά. Όλα αυτά να επισημάνουμε ισχύουν σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Αν για παράδειγμα, τις επόμενες ημέρες η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι τέτοια, που μπορεί να αυξηθεί η τιμή στο σύσπορο, αυτό θα γίνει σίγουρα, μας ανάφερε εκπρόσωπος ενός μεγάλου εκκοκκιστηρίου.  

 Επειδή την Πέμπτη 23/11/2017 λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, το χρηματιστήριο βάμβακος ήταν κλειστό και λόγω του ότι η εφημερίδα μας κλείνει την ύλη νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, δημοσιεύουμε το «Κλείσιμο» 22 Νοεμβρίου, όπως το επιμελείται ο Σάκης Μπαντής από το cottonnet.gr.

Παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο σχετικός πίνακας με τις παραδόσεις βάμβακος ανά νομό, όπου βλέπουμε να βρισκόμαστε στα 2.565.540 στρέμματα, δηλαδή, λίγο πάνω από το όριο των 2,5 εκ. ευρώ που δίνει ανώτατη τιμή συνδεδεμένης ενίσχυσης 74,93.

 ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Προκειμένου να καθορισθεί το ύψος της ενίσχυσης ανά επιλέξιμο στρέμμα για τη χώρα μας για 2.500.000 στρέμματα, πολλαπλασιάζονται οι καθορισμένες αποδόσεις 320 κιλά/στρ. που ορίζονται στον Κανονισμό, με το ποσό αναφοράς 234,18 ευρώ (ή 0,23418 ευρώ/στρ.).
Δηλαδή 320 κιλά Χ 0,23418 = 74,93 ευρώ ανά στρέμμα
Έτσι λοιπόν, για το 2017 με βάση  τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν 2.565.540 στρέμματα, έχουμε υπέρβαση 2,55% (65.540 στρεμμάτων), άρα τα 74,93 ευρώ, θα μειωθούν κατά 2,55%, δηλαδή κατά 1,91 ευρώ, και το ποσό γίνεται 73,02 ευρώ ανά στρέμμα (χωρίς την παρακράτηση 1.3% λόγω Δημοσιονομικής Πειθαρχίας για όσους είναι πάνω από 2.000).

Εκκόκκιση για λογαριασμό των παραγωγών

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή τους τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια» αναφέρουν τα εξής: «Με τη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου έχουμε και τα αποτελέσματα ενός πειράματος που κάναμε φέτος: Εκκόκκιση για λογαριασμό των παραγωγών.

Δημιουργήθηκαν ως γνωστόν άτυπες ομάδες από παραγωγούς-συνεργάτες μας των οποίων το βαμβάκι αποθηκεύτηκε και εκκοκκίστηκε ξεχωριστά, πωλήθηκε δε από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια.

Από την αρχή οι παραγωγοί κινήθηκαν με κριτήριο, το πώς το βαμβάκι τους θα έχει μεγαλύτερη αξία: Και με την επιλογή των ποικιλιών και με τις καλλιεργητικές φροντίδες, κυρίως όμως με την σωστή συγκομιδή του.

Και τελικά άξιζε τον κόπο! Επιτυγχάνοντας αποδόσεις σε ίνα πάνω από τον μέσο όρο πέτυχαν και αρκετά υψηλότερες τιμές. 54,1 λεπτά η μια ομάδα και 55,6 λεπτά η άλλη. Αυτή είναι και η ελάχιστη εγγυημένη τιμή για όσους έχουν αφήσει ανοικτές τις τιμές. Όσοι είχαν κλείσει τιμή τον Μάρτιο, που το χρηματιστήριο βάμβακος και το δολάριο ήταν υψηλότερα, απολαμβάνουν φυσικά και καλύτερες τιμές. Η υψηλότερη είναι παραγωγού από το Κόσμιο που παίρνει 61,70 λεπτά το κιλό. Στις τιμές αυτές προστίθεται φυσικά και η επιδότηση που δίνουμε στις ποικιλίες Fibermax και Ελπίδα, οπότε ανεβαίνουν και άλλο.

Όπως και πέρυσι που παραγωγός-συνεργάτης μας είχε πάρει για το σύνολο της παραγωγής του πάνω από 57 λεπτά και πιστεύουμε πως πήρε την υψηλότερη τιμή στην Ελλάδα, έτσι και φέτος με τις τιμές αυτές πιστεύουμε ότι πάλι στη Θράκη θα δοθεί η υψηλότερη τιμή βαμβακιού. Όχι σαν προϊόν κάποιας ειδικής συμφωνίας κάτω από το τραπέζι, όχι με κάποιους «μεγάλους» παραγωγούς, αλλά γιατί οι ίδιοι οι παραγωγοί επέλεξαν να φέρουν ένα βαμβάκι μεγαλύτερης αξίας. Μόνο έτσι μπορεί να ανεβεί το εισόδημα του βαμβακοπαραγωγού»!!!

 

Posted in Βαμβάκι, Γεωργία.