“Μαγνήτης” τα όσπρια για τους αγρότες

* Τι αναφέρουν στην “Α.ε” παραγωγοί και έμποροι του προϊόντος

 

* Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

 

Η στροφή στην καλλιέργεια των οσπρίων, και συγκεκριμένα στη φακή και στο ρεβίθι, επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, το 2016 σπάρθηκαν στη χώρα μας συνολικά 266.694 στρέμματα με (βρώσιμα) ρεβίθια, φακές και φασόλια, αριθμός που σηματοδοτεί μια αύξηση άνω του 27% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

 

Πράγματι, μας λέει ο κ. Αντώνης Αντωνιάδης, παραγωγός από το χωριό Χαλκιάδες Λάρισας τα τελευταία  χρόνια το 70%-80% των παραγωγών που ασχολούνταν με το βαμβάκι στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες και κυρίως στα όσπρια με βασικότερη προτίμηση τις φακές και τα ρεβίθια. Η στροφή αυτή ήταν επιτακτική, μας λέει ο ίδιος, εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας που έχουν κάποιες καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι. Όμως σημειώνει ο ίδιος, παρά το ότι πλέον οι παραγωγοί που καλλιεργούν όσπρια στην Ελλάδα είναι πολλοί, δεν απολαμβάνουν τις τιμές που πωλούν οι έμποροι. Και εξηγεί, ο παραγωγός πουλά τα ρεβίθια από 0,80 λεπτά έως και 1,10 ευρώ το κιλό, ενώ ο έμπορος τα μεταπουλά στα 3,5-4 ευρώ το κιλό. 

 

Το υψηλό κόστος της ενέργειας, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα είναι ο βασικότερος λόγος που ώθησε πάρα πολλούς αγρότες να ασχοληθούν με την καλλιέργεια οσπρίων, σημειώνει ο αγρότης Σπύρος Τσικρίκας από τον Άγιο Γεώργιο Λάρισας. Στροφή που επικεντρώθηκε ως επί το πλείστον στα ρεβίθια και η βασικότερη αιτία αυτού είναι η μεγάλη ελλειμματικότητα που έχουμε ως χώρα στο προϊόν. 

Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει, ότι οι εκτάσεις που έχουν προστεθεί στην καλλιέργεια την τελευταία διετία είναι υπέρ του δέοντος και αυτό έχει ένα ρίσκο διότι οι εισαγωγές που γίνονται είναι σημαντικές.  

Όσον αφορά τις τιμές που πληρώνεται ο αγρότης, σημειώνει ο κ. Τσικρίκας, για τις ελληνικές ποικιλίες κυμαίνονται μεταξύ 80-90 λεπτά το κιλό, ενώ για τις μεξικάνικες -το προϊόν είναι μεγαλύτερο – ξεκινούν από 1 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και το 1,2 ευρώ το κιλό. 

Ενημερωτικά ο κ. Σ. Τσικρίκας μας έδωσε και κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες για την καλλιέργεια και κυρίως για αυτούς που σκοπεύουν να ασχοληθούν στο μέλλον. Όπως τόνισε το ρεβίθι διακρίνεται στο ξερικό και στο ποτιστικό. Όσον αφορά το ξερικό το κόστος ανά στρέμμα κυμαίνεται στα 100-120 ευρώ και μπορεί να αποδώσει -εφόσον την Άνοιξη υπάρξουν κάποιες βροχές- γύρω στα 120 κιλά προϊόν. Από την άλλη στο ποτιστικό, το κόστος παραγωγής είναι μεταξύ 140-180 ευρώ και η απόδοση φθάνει τα 250 κιλά το στρέμμα. 

Και στις δύο περιπτώσεις σημειώνει ο παραγωγός, το μεγαλύτερο κόστος αφορά τα φάρμακα για τους μύκητες που κοστίζουν από 5 έως 30 ευρώ το κιλό. 

Αναμφίβολα η καλλιέργεια των οσπρίων έχει προοπτικές και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, εφόσον βεβαίως τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις, σημειώνει έμπορος, ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει εφόσον θέλουν να ασχοληθούν πραγματικά με την καλλιέργεια να έχουν την καθοδήγηση των εταιρειών που διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και το βασικότερο οι πρώτοι να γίνουν πραγματικοί επαγγελματίες και να μην είναι καιροσκόποι. Και εξηγεί σε συνεργασία που έκανε με εταιρεία του εξωτερικού από την οποία θα εισάγει προϊόν έχει υπογράψει συμβόλαιο εδώ και 8 μήνες. Κάτι ανάλογο, συνεχίζει ο ίδιος, δεν μπορεί να γίνει με Έλληνα παραγωγό, διότι στο παρελθόν συνέβη το εξής άσχημο περιστατικό ανάμεσα στην εταιρεία του και στον παραγωγό. Ο τελευταίος επειδή του προτάθηκε υψηλότερη τιμή αγοράς του προϊόντος του, άφησε την εταιρεία του συνομιλητή μας ξεκρέμαστη, χωρίς δηλαδή προϊόν. Κι ενώ πέρυσι η συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία έκανε περί τις 400 συμβάσεις (αφορούσαν 18-20.000 στρέμματα) , φέτος δεν έχει ακόμη αποφασίσει ο ιδιοκτήτης της ποια τακτική θα ακολουθήσει όσον αφορά την ελληνική παραγωγή οσπρίων!!!

 

Posted in Ψυχανθή - Όσπρια.