fytoprostasia agroekfrasi

Καλύτερη η χρονιά εφέτος στο αχλάδι

* Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Χωρίς δυσάρεστες εξελίξεις κύλησε η φετινή καλλιεργητική περίοδος για το αχλάδι, όπως μας ανέφεραν παραγωγοί. Την ίδια στιγμή, λόγω ποσότητας αλλά και ποιότητας αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 15% και οι εξαγωγές συγκριτικά με την περυσινή περίοδο.

Πολύ καλή συγκριτικά με πέρυσι τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και ποσότητας εξελίχθηκε η φετινή χρονιά για τα Αχλάδια Τυρνάβου, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, κ. Αθανάσιος Χαλούλης. Συγκεκριμένα από περίπου 900 τόνους που μάζεψε πέρυσι ο Συνεταιρισμός φέτος έφθασε τους 1200 τόνους κρυστάλλια . Όπως τόνισε αυξήθηκαν και τα Μέλη από 45 σε 52 αλλά και τα στρέμματα με την καλλιέργεια. Η προαναφερθείσα ποσότητα προήλθε από περίπου 500 στρέμματα.

Αναφερόμενος στην περιοχή του, μας επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια λίγα χωράφια καλλιεργημένα με αχλαδιές σε ελεύθερο σχήμα που αυτό σημαίνει 12-13 δέντρα ανά στρέμμα. Τα οποία αρχίζουν να αποδίδουν μετά από την οκταετία και το κάθε δέντρο στο ζενίθ της παραγωγής του μπορεί να δώσει έως και 300 κιλά. Τα περισσότερα κατά τον ίδιο είναι σε παλμέτα-πυκνή φύτευση, οπότε μιλάμε για 80 δέντρα στο στρέμμα, τα οποία αποδίδουν μετά την τετραετία και φθάνουν στο pick της απόδοσης στα 80-100 κιλά το δέντρο.

Για την φετινή τιμή, όπως μας ξεκαθάρισε θα υπάρχει σαφή εικόνα στα τέλη του έτους, που θα έχουν ξεκαθαρίσει και οι εξαγωγές. Πέρυσι, οι ποσότητες που εξήχθησαν ήταν πολύ λίγες , ενώ το 2015 είχαν φύγει 250 τόνοι στο Ισραήλ. Για φέτος μας λέει ο ίδιος βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές συζητήσεις για επιτραπέζιο αχλάδι, οι οποίες αν κλείσουν θα είναι πρώτη φορά τόσο αυξημένες σε σχέση με άλλες χρονιές.

Υπενθυμίζει πάντως ότι πέρυσι, η τιμή που πληρώθηκε το αχλάδι ήταν 85 λεπτά το κιλό και κατέληξε στα 75 λεπτά το κιλό.

Για υπερπαραγωγή αχλαδιού, εξαιτίας του πολύ κρύου που επικράτησε το χειμώνα μας έκανε λόγο και ο παραγωγός από τον Τύρναβο κ. Μιχάλης Μαλακός. Όπως μας ανέφερε γενικώς από τις καιρικές συνθήκες ευνοήθηκαν όλες οι καλλιέργειες όπως τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, ενώ εξαιρετική κρίνει και την ποιότητα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά να είναι πραγματικά αξιόλογα. Τα καλά αυτά δεδομένα, σύμφωνα με τον ίδιο , ευνόησαν και τις τιμές, οι οποίες κινήθηκαν από 70 έως και 90 λεπτά το κιλό που είναι υψηλότερες από τις περυσινές.

Παρά το ότι στον ΑΛΜΕ Βέροιας –που συγκεντρώνει τρεις συνεταιρισμούς, τον Αλιάκμωνα, τη Μέση και τη Μελίκη- τα Μέλη φθάνουν τα 2.000 οι παραγωγοί που ασχολούνται με τα αχλάδια είναι λίγοι, καθώς οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται στο ροδάκινο. Παρόλα ταύτα, μας λέει ο κ. Γιάννης Ντόβας η συγκομιδή φθάνει τους 500 τόνους- κάθε στρέμμα αποδίδει 4-5 τόνους- και η προοπτική να αυξηθεί η καλλιέργεια στο μέλλον υπάρχει καθώς η ποικιλία Σίσσυ τυγχάνει να είναι πιο παραγωγική. Από πλευράς τιμών ο Συνεταιρισμός φέτος αγόρασε όσο και πέρυσι περίπου δηλαδή στα 41 λεπτά το κιλό, έναντι 40 λεπτά που ήταν πέρυσι.

Βελτιωμένες οι επιδόσεις στις εξαγωγές συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια

Όπως αναφέρει ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, “η φετινή παραγωγή 2017/2018 αχλαδιών, εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 15% περίπου, έναντι της περσινής χρονιάς  που έφθασε στο ύψος των 78.000 τόνων. Πέρυσι ήταν αυξημένη και η    ποσότητά που διακινήθηκε και με πολύ καλή την ποιότητα του προϊόντος.
Όσον αφορά στην μειωμένη παραγωγή την λήξασα περίοδο 2016/2017, θεωρώ ότι οφείλεται αφ ενός στην μειωμένη εξαγωγή αλλά και στον αυξημένο  όγκο των εισαγωγών που πραγματοποιήθηκαν.
Σημειώνω ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αλλά και των εισαγωγών καταναλώνονται νωπά στην εγχώρια αγορά. Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής αλλά και μέρος των εισαγωγών μεταποιείται από την εγχώρια βιομηχανία μεταποίησης
Εν όψει της εμπορικής περιόδου 2017/18 υπάρχει η εκτίμηση ότι θα είναι βελτιωμένες οι επιδόσεις στις εξαγωγές συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια”. Αυτό φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες.

Download (PDF, Unknown)

 

Posted in Αγροτική Έκφραση.