εσπεριδοειδή

Η πορεία της αγοράς στα εσπεριδοειδή

  • Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

 

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ «Α.ε» ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ 

Θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη η φετινή χρονιά για τα εσπεριδοειδή από πλευράς ποσότητας, μας λένε παραγωγοί, αλλά δεν το επέτρεψε ούτε το χαλάζι που έπεσε, ούτε οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Βεβαίως υπάρχουν περιοχές με αυξημένη ποσότητα, ενώ πανελλαδικώς η τιμή στην πλειοψηφία είναι ανεβασμένη, τόσο στα πορτοκάλια όσο και στα μανταρίνια.  

Σχετικά δε με τα λεμόνια το σημαντικό είναι ότι αυξάνονται ραγδαία οι φυτεύσεις, εξαιτίας της υψηλής τιμής που αυτά εμφανίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη.

 ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΡΑΒΑΝΟΣ 

Σημαντική αύξηση σε νέες φυτεύσεις λεμονιών και μάλιστα με καινούργιες ποικιλίες βλέπει ο κ. Λεωνίδας  Ραβανός παραγωγός από τη Πρέβεζα το προσεχές διάστημα. Ο ίδιος περιμένει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία τα στρέμματα με λεμονιές θα έχουν αυξηθεί κατά 40%-50% τουλάχιστον. Όπως λέει η σημαντική αύξηση της τιμής τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ίσως ο βασικότερος λόγος που ωθεί σε αυτή την εξέλιξη και συνεχίζει, το χειμώνα η μέση τιμή είναι στα 40-50 λεπτά, ενώ το καλοκαίρι λόγω της σημαντικής έλλειψης, καθώς υπάρχει μόνο το 5% της συνολικής εγχώριας παραγωγής    η τιμή μπορεί να ξεπεράσει και το 1,5 ευρώ.

Ωστόσο, όπως λέει καλό είναι να γνωρίζουν όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια ότι το λεμόνι είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο προϊόν στο κρύο και επίσης η κάθε ποικιλία δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε όλες τις περιοχές αλλά προσαρμόζεται σε αυτές που επικρατούν οι καιρικές συνθήκες που της ταιριάζουν.   

Όσον αφορά την φετινή παραγωγή κινήθηκε λίγο πιο κάτω από τα περυσινά επίπεδα που ήταν στους 5 τόνους για δύο βασικούς λόγους. Συγκεκριμένα λόγω της χιονόπτωσης που καθυστέρησε την ανθοφορία και τους καλοκαιρινούς μήνες για 11 ημέρες είχε υψηλές θερμοκρασίες στους 38 βαθμούς , γεγονός που στρεσάρισε το φυτό.

Σχετικά με το κόστος παραγωγής, μας είπε ο κ. Λεωνίδας Ραβάνος ότι αυτό κυμαίνεται από 200 έως και 400 ευρώ το στρέμμα με τα τρία βασικότερα κόστη να είναι η λίπανση του χωραφιού, τα κλαδέματα και το πότισμα. Σε πλήρη ανάπτυξη ένα δέντρο μπορεί να αποδώσει από 100 έως και 300 κιλά (όλο το χρόνο). Σημειώνεται ότι στο στρέμμα με παραδοσιακή φύτευση, μπορούν να υπάρχουν 30 με 35 δέντρα.  

ΝΙΚΟΣ ΚΙΖΑΣ

Μειωμένη κατά 10%-15% είναι η φετινή παραγωγή στα εσπεριδοειδή στην Άρτα μας ανέφερε ο παραγωγός από την περιοχή κ. Νίκος Κίζας, όπου καλλιεργούνται 7-8.000 στρέμματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η μειωμένη παραγωγή απασχολεί όλη την Ελλάδα, καθώς όπως τόνισε οι χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές, όπως στην Αργολίδα, στο Αγρίνιο, στην Ηγουμενίτσα έπληξαν την καλλιέργεια.   

Ειδικότερα, όσον αφορά την Άρτα, η φετινή παραγωγή στα μανταρίνια θα φθάσει τους 25-30.000 τόνους –κατά βάση είναι κλημεντίνες και μία μικρή ποσότητα νόβα- από 35.000 τόνους που ήταν πέρυσι. Στα πορτοκάλια έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στις ναβαλίνες και από εβδομάδα ξεκινούν τα μέρλιν. Η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών στο Νομό θα φθάσει τους 40-50.000  (και οι δύο ποικιλίες) από 60.000 τόνους τη περσινή χρονιά .

Σχετικά με τις τιμές στα μανταρίνια θα είναι 32-35 λεπτά από 28 -30 λεπτά που ήταν πέρυσι. Στα πορτοκάλια από την άλλη θα είναι στις ναβαλίνες 23-25 λεπτά από 19-22 πέρυσι και στα μέρλιν οι τιμές θα κινηθούν στα 20 λεπτά το κιλό από 16-17 λεπτά πέρυσι.

 Η αύξηση αυτή ολοκληρώνει ο κ. Ν. Κίζας ήταν αναμενόμενη λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής.

ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΛΕΤΑΣ

Ανοδικά θα κινηθεί η φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών στη Σκάλα Λακωνίας, όπως μας επεσήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγίου Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, κ. Πέτρος Μπλέτας. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, ο Συνεταιρισμός φέτος θα διαχειριστεί από 12.000 έως 15.000 τόνους πορτοκάλια και περίπου 2.000 τόνους μανταρίνια.

 Στα πορτοκάλια στην ποικιλία ναβαλίνες η φετινή τιμή για τον παραγωγό αναμένεται να κινηθεί στα 25-30 λεπτά το κιλό από 20 λεπτά που ήταν πέρυσι. Την ίδια στιγμή άνοδο θα έχει και η τιμή στα ψιλόφλουδα φθάνοντας στα 20-25 λεπτά το κιλό από 12-13 λεπτά που ήταν πέρυσι.

Όσον αφορά τα μανταρίνια η τιμή  30 -35 λεπτά από 30 λεπτά τη περυσινή περίοδο.  Το σημαντικό γεγονός που αφορά την περιοχή είναι οι φυτεύσεις που γίνονται στα λεμόνια μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Όπως τόνισε ενώ για φέτος ο Συνεταιρισμός μπορεί να συγκεντρώσει περί τους 100 τόνους λεμόνια, με τις νέες φυτεύσεις που γίνονται και εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί ο Συνεταιρισμός στην προσεχή πενταετία να παραλάβει και 10.000 τόνους προϊόν.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΗΓΑΣΟΣ

Υπάρχει μία μείωση στην παραγωγή καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν την ευνόησαν και συγκεκριμένα το χαλάζι που έπεσε μας αναφέρει στέλεχος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πήγασος του Ν. Αργολίδας. Η εκτιμώμενη φετινή ποσότητα αναμένεται να είναι περίξ των 5.000 τόνων, ενώ η τιμή αναμένεται να κινηθεί από 20 έως και 28 λεπτά το κιλό από 17 με 22 λεπτά που ήταν πέρυσι.

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Πάνε οι καλές εποχές που τα  πορτοκάλια ήταν εν αφθονία στα Χανιά,  μας λέει το μέλος  Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων  κ. Γιάννης Μαθιουδάκης. Φέτος η παραγωγή θα φθάσει τους 35.000 τόνους, ενώ πέρυσι ήταν μειωμένη κατά 10.000 τόνους. Τις καλές όμως εποχές (πριν 30 χρόνια) η παραγωγή έφθανε τους 100.000 τόνους. Όπως μας τόνισε πλέον πολλοί παραγωγοί αφήνουν την καλλιέργεια και την αντικαθιστούν με το αβοκάντο, καθώς από αυτό το προϊόν παίρνουν 2 ευρώ το κιλό, ενώ από τα πορτοκάλια 15-20 λεπτά το κιλό. Στην περίπτωση δε που το προϊόν δεν είναι εμπορεύσιμο και άρα πάει στην χυμοποίηση πληρώνονται με 4-5  λεπτά.  

 

Posted in Αγροτική Έκφραση, Φρούτα.