Από 45 και μέχρι 60 λεπτά το κιλό τα μήλα φέτος

Πτωτική είναι η φετινή παραγωγή μήλων σύμφωνα με παραγωγούς, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο και προήλθε από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Το μόνο θετικό είναι ότι φέτος ο παραγωγός θα πληρωθεί καλύτερα από πέρυσι και ήδη οι τιμές είναι αυξημένες έως και 10 λεπτά.   

Η φετινή χρονιά  δεν εξελίχθηκε ικανοποιητικά για τα κόκκινα μήλα, μας λέει ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών ΟΡ.ΜΗ (Βιτσίου-Καστοριάς), κ. Δημήτρης Βαενάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν πάνω στην ανθοφορία δεν ήταν ευνοικές με αποτέλεσμα η παραγωγή σε κάποιες περιοχές να πέσει έως και 50%-60%. Ειδικά για την ΟΡΜΗ η πτώση είναι στο 20%-30%. Αντίθετα, η κατάσταση για τον ίδιο είναι καλύτερη στα ανοιχτόχρωμα μήλα (ποικιλίες Golden, Φούτζι κ.λπ), τα οποία όπως έδειξε η συγκομιδή τους δεν πλήγηκαν από τον άστατο καιρό.

Όσον αφορά τις τιμές, ο ίδιος έχει ακούσει ότι ακριβώς εξαιτίας της μειωμένης φετινής παραγωγής θα είναι σημαντικά αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι. Συγκεκριμένα από 25-35 λεπτά το κιλό που ήταν πέρυσι, φέτος οι τιμές μπορεί να περάσουν και τα 45 λεπτά το κιλό. 

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες (χαλάζι, παγετός) που επικράτησαν κατά την εξέλιξη της καλλιέργειας επηρέασαν αρνητικά την πορεία της παραγωγής,  μας λέει ο κ. Γ. Πουλτσίδης, ιδιοκτήτης στην εταιρεία KIKU Hellas.  Πτώση σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχει και η εταιρεία του στα μήλα KIKU κατά 15% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι από 1.300 εκατ. κιλά που είχε πέρυσι, φέτος θα πέσει στο 1 εκατ. κιλά . Ποσότητα που λαμβάνει από τους 50 παραγωγούς με τους οποίους και συνεργάζεται οι οποίοι διαχειρίζονται περί τα 1.000 στρέμματα. Σημειώνεται ότι τα μήλα  ΚIKU διανέμονται εξολοκλήρου στην εσωτερική αγορά. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ποικιλίες που διακινεί η εταιρεία, η φετινή ποσότητα θα κυμανθεί στα 2 εκατ. κιλά περίπου όσο ήταν και πέρυσι. Στην περίπτωση αυτών των ποικιλιών αξίζει να επισημανθεί ότι ένα μέρος διοχετεύεται σε αγορές της Μέσης Ανατολής (Ιορδανία-Αίγυπτοο).

Σε επίπεδο τιμών και εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής, ο κ. Γ. Πουλτσίδης, θεωρεί ότι φέτος οι παραγωγοί θα πληρωθούν καλύτερα από πέρυσι, όπου οι τιμές ήταν μεταξύ 30-45 λεπτά το κιλό. Ανάλογα βεβαίως με την ποιότητα και την ποσότητα, εκτιμά ότι φέτος οι τιμές θα ξεκινήσουν από 45 λεπτά και μπορεί να φθάσουν και τα 60 λεπτά το κιλό. 

Από 35% έως και 40% εκτιμά την πτώση της παραγωγής για το σύνολο των ποικιλιών στα μήλα, παραγωγός από την Αγιά, ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. Ωστόσο, όπως αναφέρει, η πτώση της παραγωγής είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Από την άλλη, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας της μειωμένης φετινής παραγωγής, έχει αυξηθεί η τιμή παραγωγού κατά 5-10 λεπτά στο κιλό και πάλι όσον αφορά όλες τις ποικιλίες. 

Ενημερωτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι ένα στρέμμα με πυκνή φύτευση μπορεί να δεχτεί έως και 250 δέντρα, τα οποία σε πλήρη ανάπτυξη μπορούν να αποδώσουν 30 κιλά προϊόν, ανά δέντρο. 

Αντίστοιχα στην αραιή φύτευση το στρέμμα μπορεί να δεχτεί από 100 έως και 250 δέντρα. Σε αυτή την περίπτωση η απόδοση ανά δέντρο μπορεί να φτάσει και τα 70 κιλά. Όσον αφορά στο κόστος, αυτό κυμαίνεται από τα 800 ευρώ μέχρι και τα 1000 ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος είναι τα γεωργικά εφόδια.

 

ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ INCOFRUIT – HELLAS κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗ
Στο επίπεδο των 282.000 τόνων η παραγωγή μήλων

Η εκτίμηση της  φετινής παραγωγής μήλων, σύμφωνα με τον ειδικό Σύμβουλο του INCOFRUIT – HELLAS, κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, είναι ότι φθάσει στο επίπεδο των 282.000 τόνων ελαφρώς δηλαδή μειωμένης έναντι της περυσινής. Φυσική απόρροια αυτού, όπως αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης,  είναι ότι θα υπάρξει και μείωση κατά 10% της εμπορεύσιμης ποσότητας λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και κυρίως το χαλάζι που έπεσε σε   κάποιες παραγωγικές περιοχές. 
Συνολικά πάντως μειωμένη είναι και η παραγωγή των ευρωπαϊκών κρατών. 
Την ίδια στιγμή, οι  τιμές στην παραγωγή διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα από πέρυσι
Αναλυτικότερα, δύσκολη από εμπορικής πλευράς πορεία είχαν μέχρι  σήμερα, τα μήλα την λήξασα περίοδο 2016/17, έναντι της περισυνής 2015/2016 που σημείωσαν ρεκόρ, με τον ισχυρό ανταγωνισμό να εστιάζεται  σε παραδοσιακούς προορισμούς της Αιγύπτου και των Χωρών της Μέσης Ανατολής με απώλειες μεριδίων και λόγω της νομισματικής αστάθειας κυρίως στην Αίγυπτο.  
 Παρόλα ταύτα πιστεύεται ότι η  εμπορική περίοδος 2017/18 που ξεκίνησε θα βελτιώσει τις επιδόσεις σε εξαγωγές προς αυτούς τους προορισμούς και θα  τηρηθεί επαρκώς η εφαρμογή των εμπορικών προδιαγραφών του προϊόντος και συγχρόνως η φήμη των ελληνικών μήλων (αποφυγή ελληνοποιημένων).
Μία σημαντική συμφωνία που ανοίγει νέες προοπτικές για τα ελληνικά μήλα είναι η απόφαση της 4ης Ιουλίου του DPPQS της Ινδίας με την έγκριση αιτήσεων εξαγωγής μήλων από Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία (επίσης εξαγωγές αχλαδιών) επιτρέποντας την ψυκτική επεξεργασία (Cold Treatment) πριν από την αποστολή, και την εφαρμογή Cold Treatment κατά τη μεταφορά δοκιμαστικών αποστολών.
Η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί μέχρι τις 17/10/2017 στην Επίσημη Εφημερίδα. (Gazette of India), αλλά, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Ν Δελχί, η 15η Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία στην οποία τέθηκε σε ισχύ η σχετική απόφαση. Και αυτό είναι που λαμβάνεται υπόψη, όπως τον διαβεβαίωσαν οι αρμόδιες ινδικές Αρχές.

Download (PDF, Unknown)

 

Posted in Φρούτα.