ρύζι

Ανοδικά οι τιμές στο λευκό και το κίτρινο ρύζι

  • Της Δέποινας Καραγιαννοπούλου

 

Μολονότι ξεκίνησαν υποτονικά οι τιμές για το ελληνικό ρύζι και στις δύο ποικιλίες, το λευκό και το κίτρινο, το τελευταίο διάστημα δείχνουν ανοδικές τάσεις, όπως μας λένε αγρότες. Σύμφωνα με αυτούς, η ζήτηση από την Τουρκία είναι ο βασικός λόγος της ανόδου της τιμής στο λευκό. Όσον αφορά το κίτρινο, αν και η τιμή του έχει «τσιμπήσει» θα πήγαινε καλύτερα, αν δεν είχε τόσο ανταγωνισμό από τις εισαγωγές που πραγματοποιούνται από Τρίτες χώρες. Τέλος, άσχημα τα μαντάτα για την ποικιλία Καρολίνα, που φθίνει συνεχώς.

 

Απογοητευτικά είναι τα νέα για την  ποικιλία Καρολίνα, που από εθνικό προϊόν κινδυνεύει να χαθεί, μας λέει ο κ. Κώστας Ξενιτίδης, αγρότης από της Σέρρες και πραγματικά τα νούμερα που μας δίνει προκαλούν μεγάλη αίσθηση. Συγκεκριμένα, πριν από 2 χρόνια στις Σέρρες ήταν σπαρμένα με την συγκεκριμένη καλλιέργεια 45.000 στρέμματα και αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τα 7.000 στρέμματα. Την ίδια στιγμή από 6.000 κόσμο που απασχολούνταν μαζί της, σήμερα δεν ξεπερνούν οι αγρότες τους 3.500 περίπου. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν αφήνει τίποτα στον παραγωγό, καθώς το κόστος της είναι μεγαλύτερο από την τιμή που πληρώνεται ο αγρότης. Και εξηγεί το κόστος ανά κιλό είναι 0,27 λεπτά, ενώ η τιμή που πληρώνεται σήμερα είναι 0,24 λεπτά, όταν πριν μερικά χρόνια έφθανε και το 0,45 λεπτά στο κιλό.  Συνολικά, ένα στρέμμα με ρύζι αποδίδει περί τα 600 κιλά το χρόνο, ενώ το κόστος του (καλλιέργεια, λίπανση, σπόρος) φθάνει τα 130 ευρώ το ίδιο διάστημα.

Η αισχροκέρδεια αλλά και το παραεμπόριο που γίνεται στο προϊόν είναι σύμφωνα με τον κ. Κώστα Ξενιτίδη, δύο από τους βασικότερους λόγους που ωθούν σε αφανισμό μία καλλιέργεια που πρωτοεμφανίστηκε στο Νομό το 1952. Από την άλλη, εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής, πολλοί παραγωγοί είτε βγαίνουν εκτός του επαγγέλματος είτε καλλιεργούν άλλα προϊόντα στα χωράφια τους. Τα οποία όμως επειδή είναι αλατούχα δεν δίνουν σημαντική παραγωγή.

Το θέμα κατά τον ίδιο είναι ότι ενώ οι τιμές παραγωγού βρίσκονται σε διαρκή πτώση, οι τιμές στο ράφι αυξάνονται μέρα με την ημέρα, με τον καταναλωτή να βάζει ολοένα και πιο πολύ το χέρι στην τσέπη και τους αρμόδιους να μην κάνουν κάτι να το σταματήσουν.

 

Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά μας λέει ο κ. Λεωνίδας Κουιμτζής, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χαλάστρας Α , καθώς οι τιμές για τον παραγωγό ήταν στα 19-20 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος της καλλιέργειας υπολογίζεται στα 26 λεπτά το κιλό. Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι στα 32 λεπτά το κιλό για το λευκό ρύζι και στα 28 λεπτά για το κίτρινο, ενώ προ κρίσης είχαν φθάσει και τα 45 λεπτά το κιλό.

 

 Όπως μας αναφέρει η αυξημένη ζήτηση από την Τουρκία και η σημαντική μείωση των δασμών της ήταν και ο λόγος που τονώθηκε η τιμή στο λευκό. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η τιμή και στο κίτρινο όμως πιέζεται από τις πολλές εισαγωγές που κάνουν οι εταιρείες από την Καμπότζη και την Μιανμαρ.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λεωνίδας Κουιμτζής θεωρεί επιτακτική την ανάγκη στήριξης του προϊόντος από την Πολιτεία. Δεν είναι δυνατόν όπως λέει οι Έλληνες αγρότες να λειτουργούν με φραγμούς και ντιρεκτίβες ευρωπαϊκές (π.χ. λιπάσματα) και από την άλλη το προϊόν να είναι αφημένο στην μοίρα του. Πρέπει όπως λέει το κράτος να ελέγχει εξονυχιστικά τις εισαγωγές που έρχονται εφαρμόζοντας την ιχνηλασιμότητα όπως κάνουν άλλα κράτη στον κόσμο.

 

Αναμφίβολα  η καλλιέργεια του ρυζιού είναι μία από τις βασικότερες της Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, όπου χρησιμοποιούνται για αυτή 200.000 στρέμματα , μας αναφέρει ο κ.Ευθύμης Φωτεινός, Αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο το 2017, υπήρξε μία μείωση στην παραγωγή της τάξεως του 10-15% περίπου. Η τιμή, από την άλλη, αν και δείχνει αυξητικές τάσεις παραμένει χαμηλή, αν συγκριθεί με το κόστος καλλιέργειας που είναι υψηλό.  

Όπως μας λέει πρόκειται για ένα προϊόν που δέχεται ισχυρό ανταγωνισμό και κυρίως το κίτρινο, λόγω των πολλών εισαγωγών που γίνονται από Τρίτες Χώρες. Όσον αφορά το λευκό, το 80% της εγχώριας παραγωγής  απορροφάται από την Τουρκία. Η αυξημένη ζήτηση από την τελευταία σε συνδυασμό με την μείωση των δασμών από το 40-44% στο 20% και τέλος στο 5% ευνόησαν το ελληνικό ρύζι .

 

Η χρονιά σε επίπεδο τιμών ξεκίνησε όσον αφορά το κίτρινο ρύζι από 23 λεπτά το κιλό και σήμερα πωλείται στα 26 λεπτά το κιλό, ενώ στο λευκό οι τιμές από 25 λεπτά που ήταν βαδίζει με τα σημερινά δεδομένα στα 30 λεπτά το κιλό.

 

Posted in Αγροτική Έκφραση.